Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Dagbog / 2007

30 december 2007
Så kan vi lære det. Det var nærmest beskeden fra FOA, da de idag varslede strejeke mod ældreplejen i RingkøbingSkjern Kommune. TV MidtVest havde fået færden af FOA's strategi og lavede derfor et indslag om det. Se indslaget her 

19. december 2007
Jeg deltog i endnu et indslag om kommunalpolitikernes dårlige arbejdsvilkår. Det bliver spændende, om regeringen får øjnene op for, at der også her er behov for en rimelig stor lønstigning. Heldigvis har befolkningen stor forståelse herfor. Se indslaget her.

18. december 2007
Hvad er det lige der sker? I dag tilsluttede ledelsen i socialdemokratiet et udspil fra regeringen, om mere i løn til offentligt ansatte  Umiddelbart ser de helt uskyldigt ud, men kradser man lidt i overfalden, er vi blevet fanget på det forkerte ben. Vi risikerer ganske enkelt at blive beskyldt for løftebrud. Ærgerligt med de fodfejl nu, hvor regeringen synes i større og større problemer for hver dag der går. På udvalgsmødet i Social og Sundhed blev jeg bekræftet i, at det bliver mere ned svært at få budgettet til at hænge sammen. De løfter om bedre arbejdsvilkår, visse borgerlige politiker lovede social og sundhedsassistenterne, kan de godt kigge i vejviseren efter.

14. december 2007
Vindmøller bliver det hede emne i den kommende tid. Oplæg til vindmølleplanlægning belv vedtaget på byrådsmødet i tirsdags. I gårsdagens debatudsendelse på Radio Ådalen, blev den også hæftig diskuteret. Det bliver spændende at følge, om Venstre tør stå fast på ambitionen om 100 % selvforsyning via vindenergien. I tidligere vindmøllesager har Venstre været lige så lette at fastholde, som når man sømmer budding op på en væg.

11. december 2007
En succes med potentiale til mere. En netop offentliggjort bruger undersøgelse viser, at borgerne er endda meget godt tilfredse med maden fra køkkenet Åkanden. I dag besøgte DR MidtVest køkkenet, for at lave et indslag. Det var en spændende og atypisk oplevelse at medvirke i en direkte radioudsendelse fra arbejdspladsen. Lyt til udsendelsen her. Byrådsmødet var uden de kontroversielle sager. Dog blev kommunens bemærkninger til Miljømålsloven behandlet. Det er tydeligvis en kommune med store landbrugsinteresser, der sender bemærkninger afsted. Man vil simpelthen forsøge, at springe over, hvor gærdet er lavest. Jeg sætter min lid til, at folketinget går mere miljørigtigt til værks.

5. december 2007
Hvor sker der meget frivilligt arbejde i vores kommune. Den bemærkning faldt på vores første dialogmøde med de frivillige foreninger i dag. En succes med langt over 100 deltagere. Vi fik en rigtig god dialog og meningsudveksling om det  frivillige sociale arbejde der foregår i vores kommune. Sa,mtidig havde foreningerne lejlighed til at udveksle erfaringer og ideer med hinanden, og det skete i stor målestok. Den succes bliver med sikkerhed gentaget næste år. Jeg deltog senere på dagen i de kåring af de 5 bedste forslag til udvikling i landdistrikterne. Underligt og formentlig helt ubegrundet, havde jeg en følelse af af det ikke er socialdemokratisk land. Vi vil om nogen sikre at der sker en udvikling her. Vi havde endda forslag til budgettet om yderligere midler til udvikling her. Måske har spin fra den borgerlige del haft sin virkning? Eller også er det bare en forkert fornemmelse.

3. december 2007
Lægemangelen er nået til Vestjylland. For længst vil nogle sige, hvilket også er rigtigt. Derfor havde jeg inviteret et regionsmedlem til Hvide Sande i dag, for her, at drøfte problematikken med de lokale læger. Der blev enighed om, at forsøge at løse problemet, inden det måske er for sent. Dejligt, at regionen i praksis viser, at de er parat til at yde en indsats for løse de udfordringer, der er i yderområderne af regionen.

28. november 2007
Inspirerende dag. Jeg var sammen med udvalget på besøg på to plejehjem. Dejligt, at vore ældre medborgere har mulighed for at komme på plejehjem, der virkelig tager sig af dem og giver dem god og kærlig omsorg. Også dejligt, at høre at medarbejderne er glade for at gå på arbejde. Det er vi ikke forvent med i den sektor lige i tiden. Jeg var til en afsindig spændende håndboldkamp i Skjern her til aften. Utroligt, at adrenalinet kan blive ved med at pumpe så heftigt, selvom jeg blot er tilskuer. Skjern spillede i øvrigt uafgjort med Århus - ikke helt fortjentt at Århus fik det ene point. 

24. november 2007
Hverdagen efter folketingsvalget er ved at vende tilbage. Det betyder, at opmærksomheden på det lokalpolitiske igen er stor. I den socialdemokratiske byrådsgruppe har vi evalueret vores arbejde med budget og struktur. Vi er ganske vist kørt lidt ud på et indflydelsesmæssigt sidespor. Men sådan er det, når der sidder en stor gruppe borgelige og kan bestemme, hvad de vil. Vi har markeret, at der er forskel på dem og os. En forskel, jeg er sikker på vil tone tydeligere frem det kommende år. I øvrigt er det en sand fornøjelse, at være formand for S gruppen.

14. november 2007
Øv. Det blev ikke til et regeringsskifte i denne omgang. Det positive ved valget var, at der nu er en klar opposition, som kan se mulighederne for at vælte det borgerlige Danmark ved næste valg. VKO vil formentlig fortsætte kursen mod minimalstaten. Dermed tror jeg, at de mange tvivlere, som alligevel ikke havde mod til at sætte kryds ved S, gør det næste gang. Velfærden får ikke bedre betingelser og det bliver en endnu større udfordring, at få de kommunale budgetter til at nå sammen.

12. november 2007
Dagen før dagen. Meningsmålinger ligger tættere end på noget andet tidspunkt i hele valgkampen. Det bliver en gyser, som i 1998. Aftenens tv2 debat gav håb om, at det kan vende rigtigt i morgen. Den borgerlige fløj var til tider i åbent skænderi. Samtidig gjorde de der støtter Helle Thorning Schmidt det rigtigt godt. De fremstod som partier, der er parat til at samarbejde om at få genoprettet velfærden i Danmark efter 6 års borgelig blokpolitik.

10. november 2007
Afsindigt spændende. Dejligt at meningsmålingerne går i den rigtige retning. I dag var jeg gaden med vores lokale folketingskandidat, Marianne Kamp. Her mødte jeg rigtig mange, som vil stemme på os på tirsdag. Dejligt, at møde så mange positive tilkendegivelser om vores politik. Det kommer tydeligt til udtryk, at Ventres politik ikke er til gavn for vores velfærdssamfund. Befolkningen har opdaget, at det kun er tom retorik, der kommer fra Venstre.

4. november 2007
Kommunerne skal straffes. Det står klart efter aftenens duel mellem Helle Thorning-Schmidt og Statsministeren. Han ville ikke give nogen garanti for, at kommunerne får lov til foretage de nødvendige skattestigninger. Dermed skal budgetterne genåbnes med volsomme nedskæringer på velfærdområdet til følge. Det eneste, der kan redde velfærden i kommunerne, er en ny regering. Mon ikke også det er gået op for vælgerne. Jeg tror det!

30 oktober 2007
TV indslaget om friplehjem blev bragt i dag. Se indslaget her. Det noget grove beskyldninger mod kommunen formanden for Røde Kors kommer med i indslagt. Vi har ikke, som hun påstår, modarbejdet dem. Tværtimod. Jeg får en mistanke, om formanden har en dagsorden end friplejehjemmet.... Det er nemlig ikke første gang hun er ude med riven efter kommunen. Heldigvis er der et enigt Social og Sundhedsudvalg bag beslutningen om det videre forløb. Ellers ville jeg med rette kunne frygte en ny "friskole beslutning" dikteret af Venstres flertal i byrådet. Det er måske ved at gå op for dem at økonomien ikke er til nogen gavebod?

28. oktober 2007
Et uventet indslag i TV midtvest. Et indslag, som blev til på baggrund af at repræsentantskabmedlemmerne på stationen skulle lege journalister for en dag. Jeg havde besøg af to hold "journalister". Et hold lavede et indslag om aflønning af handicaphjælpere, mens det andet hold fokuserede på problematikken om fri plejehjem. Det var en god og sjov oplevelse. Se indslaget her

26. oktober 2007
En spændende Sundhedskonference. Kommunens sundhedspolitik blev præsenteret på konferencen og jeg tror, der er stor tilslutning til, at vi for alvor får sat sundhed på dagsordenen. Dygtige, inspirerende og vidende oplægholdere som Bente Klarlund og Lars Iversen dokumenterede, at nytter noget at gøre en indsats. Videre til møde i Skjern/Tarm erhvervsklub. De havde inviteret til politisk debat om udviklingen i kommunen. Det blev et rigtig god møde med mange skarpe meningsudvekslinger. Dejligt, for det er udviklende.

23. oktober 2007
FOA havde indbudt mig til fyraftensmøde. Og der var lagt i "fyret" til mig. Jeg skulle orientere om budgettet for 2008. Et budget jeg ikke selv har stem for, fordi det ganske enkelt er for uambitiøst og ikke holder. Samtidig giver budgettet ikke det løft til medarbejderne, som de var blevet stillet i udsigt, af et par fremtrædende Venstre politiker. Så det var op ad bakke. Det blev til et rigtig godt møde, hvor de fik "læsset" af og jeg fik meget med mig hjem. Dejligt, at møde medarbejdere, der holder så meget af deres job, at de trods dårlige løn og arbejdsvilkår, holder fast. Men, der skal heller ikke være nogen tvivl om, hvis vi ikke forbedrer deres arbejdsvilkår, så rejser de. Det vil jeg og hele S gruppen arbejde meget for, at de får. 

22. oktober 2007
En god tur i sundhedens tegn til København. Det er godt at komme ud og se, hvordan andre kommuner realiserer deres sundhedpolitikker. Det giver os inspiration til, hvordan vi kan få det realiseret vores i RingkøbingSkjern, men også at give nogle af vores ideer videre. Således blev turen til Gladsaxe og Ballerup en rigtig god oplevelse. Dejligt at kommunerne træder i karakter og stiller krav til at sundhedspolitikken bliver ført ud i livet og ikke ender som et støvet dokument på reol.

15. oktober 2007
Det kom fra hjertet. Jeg var i dag til møde med en stor gruppe psykisk syge på Rosengaarden i Skjern. De ville fortælle mig, hvor uretfærdig, de føler den nye rygelov er for dem. Ingen tvivl om, at en smøg er med til at de tør være sammen med andre mennesker. Imponerende var det, at opleve disse medborgere argumentere for deres sag. Det var grænseoverskridende. Derfor bør undtagelsen om helt specielle tilfælde gælde for den gruppe af borgere. Det har jeg ikke svært ved at argumentere for, uden det dermed skal blive en glidebane af helt specielle tilfælde.

10. oktober 2007
Bankdirektører i Ebberød Bank, vil være en passende betegnelse for de der vedtog kommunens budget for 2008. Der er ganske enkelt ikke afsat penge nok til det serviceniveau, de pastår der skal være. Det minder i uhyggelig grad om den økonomistyring, der var i den tidligere Egvad Kommune. Det fører kun een vej, nemlig mod økonomisk afgrund. Skolestrukturen, var den der samlede mest opmærksomhed, på gårsdagens møde. Desværre har den store gruppe helle ikke her mod og M/K hjerte til at foretage de nødvendige prioriteringer. Det kommer med sikkerhed til at gå ud over kvaliteten i undervisningen. Mindst 39 lærerstilliger nedlægges den næste 3 år. Det taler vist for sig selv. Vi Socialdemokrater vil en anden vej. Vi vil genopretning af den kommunale sektor, så vi igen kan være vores velfærsservice bekendt. Det argumentere vi kraftigt for, men desværre forgæves.

2. oktober 2007
Indvielse af Sundhedscenter Vest. Endelig blev sundhedscentret indviet officielt og heldigvis var der rigtig mange der kiggede forbi. Det skal nok blive det sundhedsfyrtårn det er spået til at blive. Dagen bød ellers på åbningstale i folketinget. Sædvanen tro, spredte statsministeren masser af gyldne løfter og forventninger om mere velfærd. Desværre så jeg heller ikke den gang nogen anvisning til finansiering. Dejligt at mange tusinde mennesker var på gaden for at demonstrere mod regeringen. Det er gået op for danskeren at det kun er tomme ord der kommer fra regeringen.

25. september 2007
Ændringsforslag til budgettet blev afleveret. Selvom der ikke er meget der tyder på, at vi overhovedet får indflydelse på næste års budget, er det godt, at vi socialdemokrater viser vilje til mere vefærd. Finansministeren truer med bål og brand, hvis vi ikke overholder skatteaftalen. Det vil jeg nu blæse højt og flot på. Han kender tilsyneladende ikke til de trængsler nogle kommunerne har fået, på baggrund af regeringens økonomiske poltik. Derfor er det på tide at nogle sætter hårdt mod hårdt. Det gør jeg gerne i denne situation. En god dag, fordi vi bevarer den præhospitale indsats i Tarm. Dejligt at mange samtaler med regionspolitikere og vores regionale organisation har båert frugt.

20 september 2007
I dag viste TV midtvest så et af de indslag de vil lave om lokalpolitikernes arbejdsvilkår. Se det her. Det blev et meget reelt billede af min arbejdsuge. Jeg overvejer dog ikke at stoppe i politik. Jeg elsker det høje tempo og det arbejde, der er med at være byrådsmedlem. Problemet er, at det kommer til at gå ud over demokratiet, hvis vi ikke får bedre arbejdsvilkår. Det bliver embedsmændene, der kommer til at bestemme (for)meget. Til borgermøde på Bechs Hotel om en by: Skjern/Tarm. Forhåbentlig udmøntets aftenens møde i, at der bliver dannet et udviklingsråd, som kan lave en fælles strategi for udviklingen af Skjern/Tarm som et bysamfund.

18. september 2007
Linierne blev trukket op. 1. behandling af budgettet for kommunen, var genstand for en til tider skarp meningsudvekling. Det står klart, at den store borgelige grupppe ikke vil andet end "små hop på stedet og så et tilbage". Der er ikke meget udvikling af velfærd i deres budgetforslag. Også selvom de prøver at bilde befolkningen ind, at der ikke vil ske nedskæringer. Høringssvarene viser, at det lader befolkningen sig ikke spise af med. Blev fulgt af TV MidtVest. De er ved at lave et indsalg om lokalpolitikernes arbejdsvilkår. Ingen tvivl om, at lokaldemokratiet lider en krank skæbne, hvis man ikke giver lokalpolitikerne bedre arbejdsvilkår. Arbejdsbyrden er enorm. Jeg glæder mig til at se indslaget, som kommer på kanalen den 19. september.

8. september 2007
Fantastisk flot frivillighedsmarked. Jeg holdt åbningstalen på det første frivillighedsmarked i Ringkøbing. Dejlig at mere end 30 frivillige sociale foreninger var mødt op. Læs mere her . Jeg blev efter talen udsat for en lykkelighedstest. Heldigvis viste testen ganske rigtigt, at jeg er et lykkeligt menneske. Jeg blev også udstyret med en ny hjerne og et nyt hjerte. Det hele blev opført af en teatertrup bestående af handicappede. Dejligt, at engagerede mennesker kan få så meget ud af arbejdet med handicappede. 

27. august 2007
"En elefant i et spil kegler". Meget bliver man kaldt som politiker. I et læserbrev i dag i Dagbladet påstår en tidligere byrådkollega, at jeg opfører mig som elefant i et spil kegler. Læs her Men han har jo slet ikke forstået, hvilken miljømæssig udfordring vi står overfor, når vi skal leve op til Vandrammedirektivet senest 2015. Men det er vel typisk, for landmænd, der har store økonomiske interesser i klemme. De glemmer alt om at vise, bare en smule samfundssind. Landbruget vil f.eks. ikke være med til at Skjern å skal være Nationalpark, hvis landbruget, skal uderlægges visse restriktioner. De tror tilsyneladende fortsat, at man kan få i pose og sæk og blæse og have mel i munden samtidig.

21. august 2007
To dage med budget. Det har været hårdt og meget koncentreret. Vi når ikke til enighed med de borgerlige, men laver en aftale med SF om at stille ændringsforslag. Vi vil sætte flere penge af til mere kvalitet og udvikling af vores kommune. Det vil være til gavn for borgerne, men også for vore mange ansatte, der gør en enorm indsats, hver dag, for få kommunen til at køre. Vi trænger i den grad til at få genoprettet den kommunale service, som har lidt under mange års nedskæringer. I dag har vi virkelig fået markeret forskellen på de borgerlige og os socialdemkrater. Vi vil udvikling kvalitet i velfærd.

16. august 2007
Besøg af socialministeren. Vi ville fortælle hende om det gode arbejde, vi gør indenfor handicap og psykiatriområdet. Det var et rigtig godt møde og ministeren gav udtryk for, at hun havde fået inspiration med hjem. Derefter møde med lederne indefor samme område. Det er dejligt at mærke det engagemnet de lægger i arbejdet. De og alle medarbejdere er hovedårsagen til, at det går rigtig godt på området. Det fik jeg sagt til dem. Efter en god dag, kommer jeg så hjem til en leder i Dagbladet, som mest af alt minder om en redningkrans til de lokale Venstre folk. Bladet påstår ellers, at de vil se objektiv og uvildigt på tingene. Det kan man ikke påstå, at dagens leder gør. Mage til manglende vilje til at se objektivt på tingene, skal man lede længe efter.

14. august 2007
Så er en lang og god ferie slut og det politiske arbejde begyndte for alvor i dag. Alvorligt er det. Det indikerede byrådsmødet i dag meget klart. Det kan blive svært at komme i gennem med ret meget i den kommende periode, fordi Venstre står sammen, selvom de tydeligvis er rygende uenige. Det viste sig tydeligt, da vi behandlede og debatterede nogle vindmøllesager. Det blev en meget pinlig affære for Venstre. Pinlig især overfor industrien og andre interessenter i vindmøller. Der er nogle der får et alvorligt forklaringsproblem, når valget kommer. Det kan kun gavne os. Men det er ikke fremmende for at få skabt helhed i kommunen. Læs mere her

24. juni 2007
Det har været en hektisk uge. Det er som om, at alt skal klares inden sommerferien for alvor begynder. Temamødet om kommunens budget giver stof til eftertanke. Godt, at vi i S har holdt på en klar linie om det nødvendige i at lave en strukturtilpasning nu. Møde med mere end 100 frivillige ledere. Vi drøftede frivillighedspolitik og principper for tildeling af pengene. Penge som der ikke er nok af. Der bør tildeles flere. Vi får rigtig meget for de forholdsvis få kroner, vi giver til dette område. Debatten om social og sundhedsassisternes alt for lave løn, har raset hele ugen. Den ser ud til at fortsætte en tid endnu. Jeg blev inviteret i TV midtvest i morgen for at debattere problemstilliingen. Desværre kan jeg ikke deltage, idet jeg skal til møde i Århus.

18. juni 2007
Demonstration og hektisk presseaktivitet. For første gang oplevede jeg at skulle modtage en demonstration. Jeg forstår godt at social og sundhedspesonalet synes, at nu er nok, nok. Vi kan som samfund ikke være bekendt at byde de dygtige medarbejdere vi har i den sektor så dårlige løn og arbejdsvilkår. Det bliver spændende at se, hvordan pressen får vinklet demonstrationen. I øvrigt, var det en dag, hvor jeg talte en del med pressen. Jeg blev også interviewet om den præhospitale indsats og infrastrukturen i vores område. Begge dele, er der ikke meget forståelse for, når man kommer udenfor kommunens grænser. Så, det bliver lidt en kamp alene.

16. juni 2007
Byrødder drukner i papir. Sådan lød overskiften i Ringkøbing-Skjern Dagblad. Og så er det ikke en gang løgn. Til sidste byrådsmøde var der ikke mindre end 3 kilo bilag. Det er bare for meget, hvis man skal nå at sætte sig ordentlig ind i tingene. Det kan man ganske enkelt ikke. Derfor er det dejligt med arbejdsomme og flittige gruppefæller, så vi kan få  fordelt arbejdet på en rigtig god måde. Men det vidner også om de arbejdsvilkår vi som lokalpolitiker har. De bør være bedre i form af mulighed for mere frikøb fra arbejde, samt sekretærbistand.

11. juni 2007
Til møde Politisk udviklingsråd for sundhedspolitikken. Et godt møde. Det tegner til at der vil blive gjort noget seriøst for at få sundhedpolitikken sat meget højt på dagsordenen. Vi besluttede blandt anden at arrangere en sundhedsuge i forbindelse med næste års Skjern å running challenge. Gruppemødet her til aften var som sædvanlig en konstruktiv, god og munter oplevelse. Hvor er det skønt at være med i en politisk gruppe, der harmonerer så godt.

3. juni 2007
Et rigitg godt årsmøde arrangeret af KL's socialudvalg. Gode indlæg og gode debatter, som satte fokus på kvalitetsudviklingen på det sociale område. De uheldige skjulte kamera optagelser fra Standvænget og et Københavnsk plejehjem blev vendt nogle gange. Fremtiden vil formentlig, desværre, byde på mere af den slags optagelser. Så det gælder om at have orden i eget hus. Til håndboldstævne i Funder med de gamle Skjern drenge. Herlig oplevelse at være sammen med dem igen. De kan stadig spille godt håndbold og viljen til at ville vinde fejler bestemt ikke noget.

28. maj 2007
Nu begynder de økonomiske realiter for vores nye kommune at vise sig. Det er ikke opløftende læsning. Som jeg tidligere har givet udtryk for, er denne kommunalreform underfinancieret. Jeg kan ikke lade væer med at tænke på, om det er en bevidst strategi fra den meget borgelige og privatiserings hungrende regering. Jeg tror det. Mere og mere tyder på det. Der kommer næsten dagligt opfrordringer til at lade det private marked overtage offentlige opgaver, samtidig med at uddannelsesindsatsen på velfærdsområderne udsultes. Der uddannes ikke nok sygeplejesker, social og sundhedsassistenter, læger. lærere mv. Nå, men tilbage til kommunens kvaler. Den første budgetopfølgning tyder på et alt for stort driftsunderskud. Hovedsaglig pga. af manglende midler fra staten og de tidligere amter i forbindelse med, at vi skulle overtage opgaven. Men tro mig. Det får vi garanteret ikke fuld kompensation for, når der skal efterreguleres. Borgerne og kommunerne bliver igen taberne i dette spil, fordi regeringen sparer op til skattelettelser. Til gavn for de i forvejen velstillede så de får bedre råd til at forsikre sig til bedre velfærd. Det er vist det der også kaldes omvendt solidaritet.

15. maj 2007
Møde i KKR. Her var det hotte emne regional udviklingsplan. På mødet fik jeg en fornemmelse af at vi i det vestjyske var ved at blive koblet helt af. Der blev kun talt om bro og vejforbindelse i den østlige del af landet. Derfor var jeg nødt til at markere at der også er behov for bedre vejforbindelser her i Vestjylland. Vi behøver ikke nødvendigvis motorveje. Som jeg sagde: kan vi nøjsomme og ydmyge vestjyder godt nøjes med motortrafikveje. Det muntrede de sig noget over.

14. maj 2007
Møder på Sundhedscenter Vest hele dagen. Det center er ved at få rigtig godt fat. Dels formår de at skaffe mange statslige midler til forskellige projekter, dels formår de at få skabt en masse aktiviteter til gavn borgerne i hele kommunen. Det rygtes rundt omkring. Derfor havde vi besøg af Favrskov Kommune i dag. De ville høre om, hvordan vi har fået vores sundhedscenter til at køre. Der var mange anerkendende ord om centret fra Favrskov.

9. maj 2007
En herlig dag. Startede i Hvide Sande med et møde med lederne af Voksenhandicap og Psykiatri. Et godt møde med meget dygtige ledere, der har ideer og visioner til udvikling af det område. Nu må vi som politiker ikke svigte. Nu har vi sagt ja til ovetage de mange institutioner på området, det forpligter! Videre til møde med enhedsledere af ældreplejen i Ringkøbing og Kloster. Godeog konstruktive møder, hvor lederne kom med mange gode forslag til, hvad vi kan og bør gøre anderledes meget hurtigt. Dagen sluttede i Viborg med møde om akutstrukturen på hospitalsområdet. Et emne med megen sprængstof i og hvor "sognepolitik" på regionalniveau bliver nærliggende. Vi socialdemokrater er enige om at stå sammen uanset resultatet. Det er et stærkt signal om, at vi er et parti der tør prioritere. Præcis som vi socialdemokrater har tudet gøre i RingkøbingSkjern Kommune.

2. maj 2007
Godt 1. maj arrangement i Laugesens Have i Videbæk. Denne nyskabelse af 1. maj bliver helt sikkert en god tradition de næste mange år. Spændende talere, godt musik ved Henning Stærk og rigtig mange var samlet i de fantastiske rammer der er i Laugesens Have. Dagens aviser har også mange gode positive artikler om arrangementet. I dag, var jeg til en konference om forebygggelse og sundhed. Endnu engang blev jeg bekræftet i, at vi skal turde invistere i dette område. Målrettet indsats nytter noget.

28. april 2007
Flot Maraton arrangement. For 2. gang var der arrrangeret Maratonløb i den smukke Skjern å dal. Jeg løb 14,7 km. Det gik rigtig godt, idet jeg løb ruten godt 5 minutter hurtigere end sidste år.

26. april 2007
Den gode CaFe blev åbnet idag. Jeg havde fornøjelse af at få lov til at holde en tale. Der var besøg af socialministeren. Hende har jeg kun mødt gennem læsebrevene, hvor vi ikke været helt enige. I dag, kom hun med nogle udsagn om det frivillige arbejde, jeg kun kan være enige i. De frivillige gør et stort stykke arbejde og de er en vigtig del af det sociale arbejde. 

24. april 2007
En hektisk, men meget spændende og varieret dag. Rygterne om, at vi ville indstille en institution til lukning, fik hurtig ben at gå på i pressen. Blandt anden ville TV Midtvest lave et indslag. De ville komme til Ringkøbing og lave optagelserne. Men da jeg mødte journalist og fotograf, bad mig tage i studiet i den direkte udsendelse i stedet for. Jeg stillede dog, i spøg, som betingelse, at de fik fat i en barbermaskine. Jeg havde nemlig ikke nået den del om morgenen. Da jeg kom til Holstebro, havde de fremskaffet barbergrej. Men da jeg så, at det var Gillettes skape blade fik jeg kolde fødder. Spørgsmålet var nemlig nu, om jeg ville fremstå ubarberet eller ligne een, der havde været i kamp med et rivejern. Valget faldt på førstnævnte. Se indslaget her

20. april 2007
En begivenhedsrig men meget svær uge. Vel også den vigtigste i RingkøbingSkjern kommune indtil nu. Venstre vakler og er ved at løbe fra alle aftaler. Vi opnår ikke det økonomiske råderum, vi har sat os, med det forslag Venstre trumfer igennem. Det gør det ikke nemmere ved de kommende budgetforhandlinger, og hvad værre er: det skaber stor usikkerhed hos mange flere skoler, som nu bliver lukningstruet ved hver budgetlægning. Jeg måtte, som politisk ansvalig for plejehjemsområdet, ud og fortælle den triste nyhed til et par plejehjem, at de skulle lukke. Ikke nogen rar opgave. I ugens løb havde jeg besøg af både radio og tv midtvest. Hør et længere indslag her.

16. april 2007
Vi står fast. Dejligt med opbakning til at vi skal lave den nødvendige strukturtilpasning nu. En tilpasning, som der også i byrådet er reelt flertal for. Men, fordi det store parti skal være enige internt bliver det reelt under 1/3 af byrådet der kommer til at beslutte den fremtidige struktur. Ærgerligt, for det vil give kvalitetsforringelser og manglende udviklingsmuligheder hele vejem rundt. Jo, grønthøsteren er spændt for igen. Se indslag i tvmidtvest her.

12. april 2007
Kontrasternes dag. Til festlig rejsegilde på Ringkøbing Plejehjem og derefter til Stauning for at modtage 292 underskrifter mod lukning af plejehjemmet. Jo, hverdagen spænder vidt i denne tid, hvor vi skal have strukturen på plads. Jeg har respekt for de mennesker der kæmper deres sag. Det gælder også Stauningborgerne. Men vi politiker er valgt til at skulle prioritere, og vi kommer ikke udenom at skulle lukke nogle institutioner. Hvis vi ikke gør det nu, får vi ikke skabt et ordenligt økonomisk grundlag for vores kommune, så kommunen kan udvikle sig og blive bedre. På tirsdag træffes afgørelsen om den fremtidige struktur på såvel skole som plehjemsområdet. De næste dage bliver meget hektiske.

30. marts 2007
Lukning af skoler og plejehjem bliver nu formentlig en realitet. Det står klart efter at der været afholdt udvalgsmøder. Hvor mange og hvilke, er dog ikke helt klar endnu. Udmeldingen har naturligvis fået berørte skoler og plejehjem til at reagere. Det sker på mange måder: Læserbreve, postkort, opringninger og masser af mails. Jo, der bliver brugt mange krative og pudsige tiltag til at få os politiker til at ændre holdning. I dag blev jeg valgt som næstformand for det regionale udviklingsråd. Her skal jeg være med til at følge udviklingen og komme med anbefaling indenfor det sociale og psykiatriske område. Det bliver meget spændende og glæder mig meget til opgaven. 

22. marts 2007
Det mest afgørende temamøde i kommunen. To dages temamøde i Nymindegab, hvor vi skulle forsøge, at tale os til rette om den fremtidige skole og plehjemsstruktur. Det var et par utrolig spændende dage, hvor blev lavet mange korridor aftaler. Desværre er den med en slags aftaler, at man ikke kan retsforfølge dem der bryder aftalen efterfølgende. Havde de været tilfældet, havde store dele af den store gruppe været spærret inde i dag. På de allersidste timer af konferencen lykkedes det dem at banke hinanden på plads. Til stor ærgelse for især vores kommune, men da også for os, der ville noget mere. Læs mere her. Tankevækkende at det kun er 1/3 af byrådet kommer til at bestemme den fremtidige struktur.

14. marts 2007
Pressemøde om frivillighedspolitikken. Arbejdsgruppen bag politikken og jeg havde indbudt til mødet. Der er et rigtig godt oplæg, der er lkommet til en frivillighedspolitik. Vi har stor glæde af det enorme arbejde de frivillige gør i vores kommune. Det bør vi understøtte i højere grad, end vi gør i dag. Kommunen og samarbejdspartnerne i projekt "Gang i Danmark", har fået 300.000 til at få endnu mere gang i kommunen. Vi er nemlig blevet 1 af 8 foregangskommuner i Danmark. Der vil det næste års tid blive gjort meget mere for at få mere gang i borgerne i RingkøbingSkjern. Jo, der god gang i den på sundhedsområdet i vores kommune.  

12. marts 2007
Sundhedspolitikken blev færdig. Klar til at blive godkendt i byrådet. Det har været en sand fornøjelse, at være formand for styregruppen. Gode møder med mange gode og givtige diskussioner. Jeg synes, der er blevet lavet en rigtig god politik for sundhed. Nu skal der knokles på, så den også udmøntes i praksis. Dagen startede med et møde om den kommende sygehusstruktur. Et opmuntrende møde. Hvis planerne fra mødet føres ud i virkeligheden, kan vi være godt tilfredse.

8. marts 2007
Hvad er et frikast? Til håndboldstævne med udviklingshæmmede. En stor fornøjelse at se, hvordan disse medborgere kan få fornøjelse af at spille håndbold. Sikke en kampgejst, koncentration om spillet, spilleglæde og ikke mindst fair play hele vejen. Læs her I ugens løb har jeg også haft møde med lederne af de sociale institutioner, vi overtager fra amtet. Dejligt, at vi har fået dygtige og engagerede ledere. Med dem i spidsen undgår vi helt sikkert de kedelige historier vi har set fra bl.a. Nyborg. I det hele taget er voksenhandicap og psykiatri også et spændende område at være formand for.

5. marts 2007
Venstre ved du hvor du har. Siger de selv. Men i debatten om den fremtidige skolestruktur er der vel ingen, incl. Venstre selv, der ved hvor de er. Nu er det ikke længere sikkert at der flere skoler der overlever. Stisagen ved åen i Tarm er blevet taget frem igen af lodsejerne. Nu håber de, at den nye kommune vil sælge jorden billigere end den pris vi i Egvad forlangte. Det er ufattelig, de mennesker har tilsyneladende ikke nogen moral. Læs her

26. februar 2007
Dagens tophistorie i Dagbladet. "Flere skoler overlever". Det anede mig, at Venstre ikke turde, når det kom til stykket. Læs her Det havde jeg den kommentar til. Læs her Til et godt møde med hjemmeplejen i Videbæk. Ingen tvivl om at harmoniseringsprocessen har givet visse frustrationer. Vi fik en god snak om nødvendigheden af at stille borgerne ens i vores nye kommune. Til generalforsamling i Røde Kors. Jeg fortalte om de udfordringer vi står overfor på ældreområdet og samarbejdet med de frivvillige. De yder en stor indsats, som vi i kommunen skal understøtte mest muligt.

22. februar 2007
Evaluering af borgermøderne. Nu skal beslutningen træffes. Men som sædvanlig begynder Venstre at ryste på hånden. Det bliver meget spændende om Venstre nu løber fra alle aftaler om de økonomiske mål skal nåes gennem strukturtilpasning, eller de vælger, at køre grønthøsteren ud af garagen igen, iøvrigt længe før græsset er blevet langt.

7. og 8. februar 2007
Heftige aftener. De sidste to borgermøder i Lem og Troldhede, blev også de mest besøgte og hvor debatten blev skarpest. Ikke så meget på plejehejmsområdet, men på skoleområdet. Der kom ikke, i forbindelse med borgermøderne argumenter, der kan få mig til at ændre holdning i forbindelse med nedlægning af skoler. Det er de samme skyklap argumenter, der er gået igen de sidste mange år. Jeg vil ikke gå på kompromis med, at vi skal have en højere kvalitet i folkeskolen end vi har i dag. Det kan ikke være rimeligt, at det er de store skoler, der hver gang skal betale prisen for at holde liv i en lille skole.

5. februar 2007
Fredeligt møde i Ådum. Den største konflikt, var mellem borgere fra Hoven og Ådum. De beskyldte gensidigt hinanden for ikke at ville samarbejde. Mere end 200 var mødt op. Der er naturligvis ikke den store forståelse for, at vi vil nedlægge institutioner, men der kom og er kommet mange konstrutive forslag til, hvordan det kan løses. Desværre giver de nok ikke den nødvendige besparelse.

1. februar 2007
Bidsk stemning. Borgermødet i Spjald var meste skarpe og kritiske borgermøde vi har afholdt til dato. Der er også mange institutioner i området, der er i spil i forbindelse med harmoniseringen i kommunen. Så nok derfor. Der blev stillet spørgsmål ved om, det nu også er de 29 rigtige, der er blevet valgt til byrådet. Der blev stillet spørgsmål til, om vi byrødder nu også var klar over, hvad vi er gået ind i. Der blev stillet spørgsmål ved om vi nu også er i stand til træffe fornuftige beslutninger. Jo, der var gang i debatten i aften. Mere end 400 deltog

31. januar 2007
Det var ventet med spænding, borgermødet i Tim Hallen. Meget er i spil, netop dette område. Over 400 deltog i mødet, som blev afviklet i en skarp, men konstruktiv tone. Det er klart det borgermøde, hvor borgerne har været mest kritisk. I forhold til debatten om lukning af skoler og plejehejm kom der ikke nye argumenter. Der bliver fortsat kæmpet for hver sit eget lille område uden at se på helheden og at udfordringerne vi står overfor, skal løses indenfor fællesskabet rammer.

29. januar 2007
Mere end 300 deltog i dagens borgermøde i Rækker Mølle. Mange er naturligvis interesseret i at give deres mening til kende, inden vi fastlægger den endelige struktur på bl.a. skole, hal og ældreområdet. Det var genkendelige argumenter der kom frem. Ikke noget nyt. Det ligner de debatter vi så mange gange var igennem i Egvad. Man kæmper for sit eget lille område og ser ikke så meget på fællesskabet. Heldigvis blev mødet afholdt i en positiv atmosfære. Det bliver spændende, om de næste borgermøder kan foregå i samme rolige ånd.

24. januar 2007
To dage, hvor jeg og udvalget har været rundt og besøge 7 mindre plejehjem. Det var en stor oplevelse, at besøge disse hjem. På hver deres måde gør de det rigtig godt for vore ældre medborgere. Der er et stort engagement hos alle medarbejdere og en meget stor lokal opbakning til hjemmene.Det er gør beslutningen om at lukke nogle plejehjemsboliger vaskeligere, men ikke mindre nødvendigt. Vi skal have skabt det nødvendige økonomiske råderum til udvikling af vores ældrepleje.Pressen fulgte lige i hælene på os alle steder. Det er der blevet nogle ganske gode artikler ud af.

20. januar 2007
Hvordan sikrer vi at borgerne ikke bliver kastebold i Sundhedsvæsnet? Jeg holdt i indlæg om dette emne på en konference i Silkeborg, arrangeret for socialdemokrater i region midtjylland. Bent Hansen, regionsborgmester, gav hans vinkel på problemstillingen. Ingen tvivl om, at der på sundhedsområdet ligger en meget stor udfordring med at sikre, at borgerne ikke falder ned mellem to stole. Den måde regeringen har strikket regionernens økonomi sammen på, er mildt sagt uhensigtsmæssig. Også her løber regeringen fra deres ansvar og overlader det til andre at løse en helt umulig opgave. Bortset fra, at jeg blev i dårlig humør over regeringen, var det en ganske fortrinlig konference.

18. januar 2007
Private virksomheder har også stor fokus på sundhed for deres medarbejdere. Jeg havde et godt møde med lokale virksomhedsledere om kommmunens sundhedspolitik. Der kom mange gode forslag til, hvad den bør indeholde. Vigtigst er, at de er indstillet på at gøre en stor indsats for at deres medarbejdere skal blive sundere.

17. januar 2007
Skjern å genopretningen danner model for naturgenopretningprojekter i hele verdene. Jeg fik i dag tilsendt en rapport fra EU, som beskriver den måde Skjern å projektet er blevet gennemført på. Jeg bidrager også med et indlæg. Indlægget er et resume af den tale jeg holdt på en konference i Holland for 3. år siden. Læs her Til møde med alle enhedsledere for plejehjemmene i kommunen. Dejligt at møde de mennesker, der er ansvarlige for driften af plejehjemmene. Jeg havde et indlæg med en efterfølgende god og konstruktiv dialog om de udfordringer vi får på det område. Tarm Udviklingsforum havde indkaldt til møde. Vi fik en rigtig god snak om, hvordan Tarm kan udvikle sig i fremtiden. Dejligt, at der også findes ildsjæle i Tarm, som vil bidrage til fortsat udvikling af byen.

16. januar 2007
Til møde med ældrerådet om harmoniseringsforslagene på ældreområdet. Et konstruktivt møde, hvor der blev udvekslet synspunkter. Vi er enige om alt, men der er en god tone. Det vil vi få meget gavn af i den kommende tid, hvor borgerne skal revisiteres og måske have en anden hjælp, end den tidligere har fået. Møde i Social og Sundhed. Det er stilhed før stormen. For mig er der ingen tvivl om andet, end vi skal lukke nogle plejehjempladser, så vi kan få råd til udvikling og til mere tid hos de ældre, der har størst behov. Byrådsmødet var rimelig kort, men alligevel een af de møder, hvor der har været mest debat. Sluttede dagen af med et temamøde om planstrategi. Det er tydeligt, at der er stor forskel på, hvorvidt man tør satse på en reel udvikling af kommunen.

12. januar
Så er balladen startet. Forslag til ændringer på strukturen er nu kendte og det går ikke helt stille af. Naturligt nok, kæmper hver lokalsamfund for sin institution. For mig er det ikke et spørgsmål om antallet af institutioner, men om kvaliteten af den service vi giver borgerne. Med den økonomiske spændetrøje regeringen har lagt os i, er vi nødt til at reducere antallet af skoler og plejehjem.

9. januar
Jeg møder mange nye spændende mennsker i jobbet som formand for Social og Sundhed - herligt. I idag til møde i Guldalderklubben i Skjern, hvor jeg fortalte om de udfordringer vi har fået med at sammensmelte 5 kommuner til 1. Der blev stillet mange gode spørgsmål og givet mange gode råd. Dejligt at mærke, at der blandt borgere, der er kommet lidt op i aldren, er så stor interesse for vores nye kommune. Videre til møde med Boligselskaberne i kommunen. De skal nu også til at samarbejde. Derfor var jeg inviteret til Lem, for at komme med et indlæg om kommunens holdninger til almene boliger i fremtiden. Vi havde en rigtig god debat om, hvordan vi kan være i dialog med hinanden til gavn for borgene i almene boliger. Vi aftalte også, at vi skal samarbejde, så der fortsat sker en udvikling på den del af boligmarkedet. En god dag, hvor jeg mødte rigtig mange, jeg ikke har talt med tidligere.

8. januar 2007
Så er arbejdet for alvor begyndt i RS kommune. I dag tema møde om strukturen på ældreområdet. Et godt møde, hvor der blev udvekslet meget forskellige holdninger. Dejligt, at det foregik i en rigtig god og konstruktiv tone. Der blev ikke draget nogle klare konklussioner. Forståeligt nok, vil nogle have lidt mere tid til at overveje de nødvendige beslutninger. På den anden side, håber jeg ikke, at denne tøven er et varsel om, at man ikke tør tage de nødvendige skridt og ændre strukturen tilstrækkelig.