Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Hvornår får borgerne nok af skindemokrati?

Skrevet d. 02-11-2021 |
Rss-feed
Niels Rasmussen, byrådskandidat for SF, Svinget 8, Tarm:
Ingen skal være i tvivl om, at SF også lokalt vil gå i spidsen for at fremme den grønne omstilling og være med til at rydde op, efter at både erhvervslivet og vi borgere igennem flere generationer har spillet hasard med klimaet.
Men ingen får aflad for en synd, når de samtidig begår en ny. Og det er lige præcis det, som vi er i gang med i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor politikere lader sig koste rundt i manegen af kapitalstærke investorer, samtidig med at de ignorerer protester og indsigelser fra naboerne til 270 meter høje møller, en solcellepark med en størrelse svarende til næsten 750 fodboldbaner eller højhuse i Videbæk, der opføres på et fundament af ulovligheder.
Som kommunalbestyrelse er vi først og fremmest valgt til at varetage borgernes interesser, og i min verden bør hverken tidnød eller økonomiske interesser være legitime grunde til at presse hverken det ene eller andet tekniske anlæg ned om ørerne på vores borgere, uanset om de bor i et byområde eller langt fra rådhuset i Ringkøbing, som jo er tilfældet med naboerne til Vestas' kæmpemøller i Lem Kær og beboerne i Gestenge, der får 367 hektar plastret til med solceller.
Byrådet vedtog, at borgerne skal inddrages fra første færd, når vi taler om møller, solceller og Power-to-X anlæg. I stedet er ovennævnte projekter hastet igennem uden nogen reel borgerinddragelse. Det er kort sagt pengene, der styrer. Vidste du for eksempel, at møllebyggerne får millioner i statstilskud i hele 20 år, når de nu placerer testmøller på enten Mærsk Velling eller Lem Kær, men tilskudsperioden er begrænset til bare 3 år, hvis møllerne blev placeret i et nationalt testcenter, hvor den slags møller ellers hører hjemme.
Heldigvis har vi fået de sande, politiske beslutningstagere frem i lyset. Det skete, da Vestas hjalp profithungrende projektmagere og truede med at lukke arbejdspladser, hvis koncernen ikke fik sin vilje. Det lykkedes heller ikke for projektmagerne på solcelleparken og lodsejere med udsigt til kæmpefortjenester at slippe under radaren i forsøget på at spise deres naboer af med en lille pose "syrlige bolsjer". Og en dag får vi nok også sat navn på de ansvarlige for det katastrofale højhusbyggeri i Videbæk.
Ingen politikere er forpligtet til at følge de indsigelser, som kommer under en høring, men vi har en moralsk forpligtelse at lytte. Jeg har imidlertid hørt både naboer til højhuset i Videbæk samt borgere, der berøres af naboskab til energianlæg, der tidligt i processen fik besked, at det ikke ville nytte at gøre indsigelser mod projekterne, fordi de rent politisk var "klappet af" på forhånd.
Hvor længe mon befolkningen i vores kommune vil finde sig i den form for skindemokrati?

Gå tilbage til oversigten