Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Borgere skal inddrages fra første færd

Skrevet d. 18-10-2020 |
Rss-feed
Af Niels Rasmussen, byrådsmedlem for SF, Svinget 8, Tarm:
Det er glædeligt at se, at politikere fra andre af byrådets partier nu også deler min kritiske tilgang til etablering store solcelleparker i Ringkøbing-Skjern Kommune. En rundtur til de aktuelle lokaliteter viser, at det er muligt at opstille også store solparker i vores kommune, men der bør ikke være frit slag for projektmagerne, og borgerne skal inddrages fra første færd.
Borgerinddragelse er et kardinalpunkt for SF, og stiftelsen af Energiforeningen Dejbjerg, Stauning og Lem er et godt eksempel på, hvordan borgerinddragelse kan fungere i praksis. Foreningen med 300 medlemmer er et mønstereksempel på, hvordan man kan give sine holdninger til kende på et meget troværdigt grundlag. Derfor kan det undre, at nogle politikere negligerer dette arbejde og ligefrem nedgør foreningens virke.
Jeg håber virkelig, at der i byrådet kan skabes et flertal for, at det er os politikere, som i samarbejde med naboerne til de foreslåede solcelleparker sætter konditionerne for parkernes placering og størrelse. Vi skal nødigt gennem samme proces, som da vindmøllerne skulle opstilles. Her var det det udelukkende projektmagerne der bestemte, hvor møllerne skulle stå, og godkendelserne hvilede ofte på et tvivlsomt oplæg og falske visualiseringer.
Jeg kan dog frygte, at det samme kommer til at ske med solcelleanlæg, og at det lykkes for indflydelsesrige borgere at luske projekter igennem. Min frygt bunder i, at et snævert flertal i Teknik og miljøudvalget har sendt 3 projekter i høring, før vi har en samlet plan. Udvalgets udflugt til de aktuelle lokaliteter bekræftede mig i, at nogle projektmagere virkelig har forsøgt at påvirke visse politikere og forvaltningen, og turen indikerede også, at nogle politikere er blevet påvirket.
Jeg ved ikke, om hensigten med udflugten var at lukke munden på mig, men min kritiske tilgang til solparker er imidlertid ikke blevet mindre. Tværtimod kan jeg konstatere, at nogle projektmagere og lodsejere er mere villige til at tilgodese, naboer og lokalbefolkning end andre - at nogle projektmagere er indstillet på at bidrage til lokalbefolkningen, mens andre ikke er det. Og så er det tankevækkende, at nogle af de oplysninger, der blev givet på borgermøder på Dejbjerg Efterskole, ikke er i overensstemmelse med dem, som vi fik på turen.
De 3 projekter, der er sendt i høring, bør efter min mening ikke have fortrinsret. Det er ligefrem ærgerligt og unødvendigt, at disse projekter er sendt i høring, og projekterne bør kaldes tilbage og afvente, til vi har lavet en samlet plan for antallet af og placering af solcelleparker.
Jeg har flere gange fået at vide, at det ikke kan lade sig gøre at lave sådan en plan. Det undrer mig. Når andre kommuner kan - hvorfor kan vi så ikke? Eller forsøger man bare at misinformere for at dække over det politiske lusk, som vi for længst burde have afskaffet? Eller er nogle politikere blevet for egenrådige?
Ringkøbing-Skjern skal være en kommune, der er kendt for ordentlighed i forvaltningen og det politiske system - og en kommune, hvor der ikke gøres forskel, om man hedder Hansen, Jensen, Christensen, Lunde Larsen eller Rasmussen.

Gå tilbage til oversigten