Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Tid til opgør med topstyringen

Skrevet d. 31-05-2019 |
Rss-feed
Af Niels Rasmussen, byrådsmedlem for SF, Svinget 8, Tarm:
Jeg bliver skuffet, vred og ærgerlig over, at min kommune endnu en gang bringer sig selv i mediernes gabestok, fordi vi enten sjusker i sagsbehandlingen eller ignorerer de værdier, der gælder i et demokratisk samfund.
Men jeg bliver først og fremmest trist og ked af det på vegne af Hilde-Kristin Reed Mogensen, der dagen før sin brystkræftoperation fik besked fra Jobcenter, at hun ikke længere kan få sygedagpenge, men skal møde op den 1. juni og påbegynde et resurseforløb.
Nej, det er forkert at bare at skrive Jobcenter. Det er Ringkøbing-Skjern Kommunes Jobcenter, altså dit og mit jobcenter, hvor medarbejderne i lighed kommunens øvrige ansatte udelukkende får løn, fordi HildeKristin og alle vi andre betaler vores skat.
Det er blot to år siden, at min gode og dygtige partifælle, Pia Vestergaard, fik afsløret, at kommunen udbetalte bonus til de medarbejdere, som spiste borgerne af med så få sygedagpenge som muligt. Vores beskæftigelseschef og kommunens øverste politiske ledelse tog ikke dengang afstand fra den form for resultatløn, men jeg troede nu, at vi var blevet klogere.
Hilde-Kristins eksempel viser desværre, at der stadig hersker en skidt kultur i den ende af systemet, og at de ansatte i Jobcenter fortsat tvinges til at inddrage sygedagpenge fra borgerne efter 22 uger og så lade Ankestyrelsen om resten.
Det kan jeg ikke stå inde for, hverken som menneske eller som SF-medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune. For mange enkeltsager viser, at der er tid til at tænke anderledes. At det er tid til oprør mod centralisme, kontrol og rigid målstyring.
Vi skal have tillid til vores dygtige og veluddannede medarbejdere, altså dem der møder borgerne og sige fra den overdrevne kontrol fra centralt hold - i såvel staten som her i kommunen. Vi bruger alt for store ressourcer på kontrol og målstyring, såvel internt som på eksterne konsulenter. Penge, som er meget bedre anvendt på de borgere, der har behov for hjælp.
Jeg forventer, at der kommer et udspil fra borgmesteren og formanden for beskæftigelsesudvalget med klare retningslinjer for, hvordan vi behandler vores borgere, både de raske og ikke mindst de syge. For det er vel de folkevalgtes fornemste opgave at være borgernes værn mod enhver form for magtmisbrug.
Ellers må jeg jo selv rejse sagen i byrådssalen med et konkret forslag om, at vi i Ringkøbing-Skjern Kommune først og fremmest giver bonus for medmenneskelighed og omsorg til de ansatte i Jobcenter og socialforvaltning, og at vi måler vores ledere på, at dette bliver fremmet meget mere i dag.
Lige her og nu har jeg dog mest brug for at ønske Hilde-Kristine god bedring - og bruge det lillebitte ord, som jeg savner fra udvalgsformand og fagchef: UNDSKYLD!

Gå tilbage til oversigten