Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Svigter byrådet bymidterne?

Skrevet d. 19-10-2018 |
Rss-feed
 
Af Niels Rasmussen, byrådsmedlem for SF, Svinget 8, Tarm:
Et flertal i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune vedtog på sit møde den 9. oktober at sende et tillæg til kommuneplanen i høring som muliggør, at Rema 1000 kan etablere en ny dagligvareforretning på hjørnet af Østergade og Ringvejen i Skjern.
SF stemte imod! Men ikke fordi vi har noget imod hverken Rema 1000 eller andre driftige kæder, som vil etablere sig i vores kommune. Tværtimod ville vi byde både Rema og andre aktører velkomne på arealer, som kan være med til at styrke bymidterne og forstærke Vestjyllands bolværk mod de store indkøbsmagneter, Herning, Kolding, Holstebro og Aarhus.
Kør en tur igennem Tarm, hvor bymidten i den grad lider under, at store dagligvareforretninger har etableret sig klos op ad rundkørslen ved ringvejen. Jeg har også en bekendt, der beretter om en endnu værre situation i Vojens, der størrelsesmæssigt minder om Skjern. Her byggede man et rådhus i byens udkant, men for at bygningen ikke skulle ligge mutters alene ved omkørselsvejen, ønskede byrådet at få butikker på nabogrunden. Først kom Kvickly, og så kom alle de andre. Resultatet er, at Rådhuscentret i dag har udkonkurreret specialbutikkerne i bymidten.
Er det virkelig den model, som flertallet ønsker at kopiere i Skjern? Betingelsen for Remas etablering ved Ringvejen er nemlig, at der også etableres mindst 2 udvalgsbutikker på grunden, og det vil være mere end naivt at tro, at kæderne får kig på Skjern. Befolkningsunderlaget er ganske enkelt for tyndt. Så er det mere sandsynligt, at nogle af bymidtens nuværende specialforretninger flytter ud for at få en stor dagligevarebutik som nabo. Ganske som det skete i Vojens.
Som politikere er vi samtidig halvvejs nede af rutsjebanen, når vi én gang har givet afkald på vores politiske ansvar og overlader beslutningsprocessen til en kommerciel operatør. For har vi sagt A, skal vi også sige B og fifle med kommuneplanen, hvis for eksempel Meny banker på og vil et etablere et supermarked med både bager, slagter og delikatesse i Skjern eller Ringkøbing - og på præcis den grund ved et eller andet trafikknudepunkt, som de ønsker.
Selvfølgelig skal vi have en Rema 1000 i Skjern, men på en eller anden måde sidder jeg tilbage med en mistanke om, at vi bare har logret med halen i stedet for at skabe en konstruktiv dialog, hvordan vi i fællesskab kan styrke både Rema 1000 og Skjern - på en grund midt i byen.


Gå tilbage til oversigten