Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Havmøllerne og de skjulte dagsordener

Skrevet d. 28-05-2018 |
Rss-feed


Af Niels Rasmussen,byrådsmedlem for SF, Svinget 8, Tarm:

Efter den første stribe af læserbreve i Dagbladet var jegret overbevist om, at der var foregået knap så pæne ting og sager i denpolitiske beslutningsproces for kystnære havmøller Vesterhav Syd, og indtilvidere har svarene på mine spørgsmål til borgmesteren ikke gjort minebetænkeligheder mindre.

Men jeg må sige, at jeg bliver direkte chokeret undergennemlæsningen af Jens Bollerup og Dan Broesch Jensens læserbrev. Jeg er ikketvivl om, at de - som de skriver - ligger inde med dokumenter, der bekræfter hvereneste påstand i indlægget.

Jeg håber, at økonomiudvalget iværksætter en uvildigundersøgelse af, hvad der rent faktisk er foregået. Flere har spurgt tilfinansieringen af en sådan, men det tror jeg ikke, at man behøver at spekulerepå. Økonomiudvalget råder allerede over en konto til advokatrådgivning ogekstern konsulentbistand, så det bliver hverken på bekostning af borgerservice,undervisning eller ældreområdet, at vi giver vores demokrati et tiltrængtserviceeftersyn - også i denne sag.

Undersøgelsen skal først og fremmest bruges som etdemokratisk værktøj for fremtiden. Med udgangspunkt i læserbrevet fra Bollerupog Broesh er der vist også behov for at udvide kommissoriet for at få svar påendnu flere spørgsmål og placeret et konkret ansvar på visse punkter:

- Har byrådsmedlemmer været vidende om, atSydvestjysk Fiskeriforening fik en uautoriseret, politisk kompetence med rettil at udpege placeringen af kystnære møller? Hvem har i så fald godkendtdette?

-  Har Hvide Sande Havn fået eller tiltusket sigpolitiske beføjelser og som kommunal selvstyrehavn repræsenteretRingkøbing-Skjern Kommune i forhold til eksterne parter som ex. SydvestjyskFiskeriforening, Hvide Sande Service Group og Vattenfall. Og hvem har i så faldgodkendt dette?

-  Hvilke sanktioner er der foretaget i forhold tilHvide Sande Havns engagement i Hvide Sande Service Group og senere i VesterhavSyd A/S? Engagementer som ikke er godkendt i byrådet.

-  Hvilke forholdsregler har man udarbejdet for atsikre, at kommunalt ejede virksomheder opfylder de almindelige regnskabskrav.Eller er det usandt, når Bollerup og Broesch hævder, at Hvide Sande Havn gennemflere år brød regnskabsloven ved ikke at angive deres aktiepost i Vesterhav SydA/S i havnens regnskaber?

-  Hvordan kan det være, at en aktionær, HvideSande Service Group, undgik tab, da man for små 3 måneder siden likvideredeVesterhav Syd A/S, mens likvideringen medførte et tab på 400.000 kr. tilkommunen og de kommunale virksomheder RAH og Hvide Sande Havn.

-  Sidst, men ikke mindst, er det vist på tide atfå slået fast, om det er Energistyrelsen eller os her i Vestjylland -underforstået de udenoms-demokratiske organer på Hvide Sande-kanten - der erinitiativtager til forslaget om at placere havmøller i ned til 4 kilometers afstandfra kysten og ikke 15-20 kilometer ude i havet, hvor møller i denstørrelsesorden hører hjemme.

Der er mere end nogensinde behov for at få kulegravet helesagen om kystnære havmøller i Vesterhav Syd-projektet, og jeg ser frem til, atkommunens nuværende borgmester træder i karakter og rydder op efter sineforgængere.



Gå tilbage til oversigten