Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Redegørelse om høringen for vindmølleprojektet Ves

Skrevet d. 26-04-2018 |
Rss-feed


 

Det er med stigende bekymring, at man åbner sin lokale avisog slår op på debatsiden. Hver dag er der nye læserbreve, der tilsammen tegneret billede af en høringsrunde for 6 år siden om vindmølleprojektet, som hverkendemokratiet eller Ringkøbing-Skjern Kommune kan være bekendt.

Vi stillede under valgkampen vælgerne i udsigt, at der villekomme et skift til mere åbenhed i de politiske beslutninger og en andenforvaltningskultur end den, der tidligere herskede på rådhuset i Ringkøbing -også altså også i 2012, da høringsrunden blev gennemført.

Hvis høringsfasen er gennemført på et ufuldstændigt, forkerteller ulovligt grundlag, er vi efter min mening forpligtet til at omgøre vorestidligere beslutninger og gøre både energiministeren og andre relevantemyndigheder opmærksom på dette.

Et umiddelbare billede af beslutningsprocessen er, at manhar tænkt kortsigtet i en hurtig, økonomisk gevinst til Hvide Sande Havn ognogle af havnens operatører på bekostning af en af kommunens største aktiver,turismen, der hvert år tilfører kommunen mere værdi, end havnen nogensindekommer til.

I første omgang anmoder jeg om, at borgmesteren iværksætteren tilbundsgående undersøgelse af, hvad der rent faktisk er foregået ogherefter giver byrådet og borgerne en ordentlig og grundig redegørelse på etåbent byrådsmøde.

Jeg ser således frem til at få svar på blandt andet dissespørgsmål.

1.  Hvor er der i styrelsesloven ellerforvaltningsloven er der hjemmel til, at en kommunal ejet havn kan uddelegeresine høringsbeføjelser til et adhoc-udvalg med deltagelse af privatevirksomheder med åbenlyse, økonomiske interesser i, at høringen falder ud tilderes fordel?

 

2. Hvem i det politiske system eller forvaltningenhar i sin tid givet grønt lys for, at havnens ledelse/bestyrelse overgav sinhøringsret til havnens aktører?

 

3. Hvorfor blev Ringkøbing Fjord Turisme fravalgtsom høringsberettiget i det af havnen nedsatte udvalg til fordel for en aferhvervsforeningen Hvide Sande Service Group rekvireret udtalelse fra HolmslandKlit Turistforening, og hvorfor har Ringkøbing-Skjern Kommune i sin tid ikkemedsendt samtlige høringssvar til de statslige myndigheder. Det er hævdet fraflere sider, at Ringkøbing-Skjern Kommune kun har vedlagt de høringssvar, derstemte overens med svaret fra Hvide Sande Havn, men at kritiske høringssvar frablandt andet Turistforeningen, Søndervig Beboerforening, sammenslutningen afgrundejerforeninger på Holmsland Klit og Danmarks Naturfredningsforening aldrignåede hverken miljømyndighederne eller energiministerens bord?

 

4. Hvis dette er korrekt, bedes borgmesterenplacere et ansvar for, at noget sådant er foregået samt redegøre om, om der erandre og i så fald hvilke borgere, institutioner og foreninger, der erforbigået på samme måde?

 

5. Var det for at tækkes Vattenfall, at manindstillede en så kystnær placering, eller handler det om, at Hvide Sande Havner for lille til de store skibe og specialfartøjer, der anvendes til etableringaf havmøller på dybt vand? Eller var det på baggrund af drøftelser medSydvestjysk Fiskeriforening?, som det fra flere sider hævdes

 

6. I hvilket omfang er der fra RKSK leveret bidragtil udarbejdelsen af screeningsrapporten "Kystnære havmøller i Danmark -Screening af havmølleplaceringer indenfor 20 km fra kysten oktober 2012 -Endelig rapport"? Der spørges særligt i forhold til udpegningen afscreeningsområdet for Vesterhav Syd angivet på rapportens s. 33, imens derflere steder i rapportens tekst anføres en afstandsangivelse på 20 km, menintet i tekst om 10 km

 

7. Har det fra RKSK været bemærket, at der iscreeningsrapporten "Kystnære havmøller i Danmark - Screening afhavmølleplaceringer indenfor 20 km fra kysten oktober 2012 - Endelig rapport"alene er anført, at forholdene om fiskeriet skal undersøges, men at turismenikke er nævnt på S. 33 om Vesterhav Syd, men fx for Jammerbugt? Og atturisterhvervets brancheorganisationer som fx VisitDenmark ellerudlejningsbureauernes brancheforening ikke fremgår af høringslisten (rapportensbilag 3)?

 

8. Hvad var baggrunden for, og lovligheden af, atRKSK d. 17/12-2013 stiftede aktieselskabet Vesterhav Syd A/S med RAH og denprivate erhvervsorganisation Hvide Sande Service Group som medstiftere, og atden kommunale Hvide Sande Havn efterfølgende indtrådte som aktionær i selskabet

 

9. I hvilket omfang har RKSK og bestyrelsen hosHvide Sande Havn været orienteret om, at havnedirektøren i en mail d. 25/4-2016opfordrer medlemmerne af Hvide Sande Service Group til at indmelde sig iRingkøbing Fjord Turisme og stemme til fordel for denne forenings formand, påforeningens efterfølgende ekstraordinære generalforsamling

 

10. Jeg kan gennem dagspressen konstatere, atfødevareminister Esben Lunde Larsen på eget initiativ har medvirket i et mødemed Vattenfall, angiveligt for at få møllerne fjernet fra den planlagte ogmeget kystnære placering. I hvilket omfang har Ringkøbing-Skjern Kommune haftkontakt til og bistået denne for sagen komplet uvedkommende minister?

Jeg ser frem til borgmesterens redegørelse på det kommendebyrådsmøde, og som sagt på den del af mødet, der er åben for offentligheden.



Gå tilbage til oversigten