Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Krejlerne kommer i første række

Skrevet d. 19-08-2017 |
Rss-feed

Af Niels Rasmussen, byrådsmedlem for SF, Svinget 8, Tarm:

Jeg vil indledningsvis takke for den brede forståelse for SF's forslag om at ændre indkøbspolitikken i Ringkøbing-Skjern Kommune, så udledning af mikroplast mindskes. Samtidig skal jeg dog beklage, at der ikke var et flertal i byrådet for at fremme miljøet i en kommune, der kalder sig Naturens Rige.

I byrådssalen blev det fremført, vi allerede nu nærmest har miljøpolitiske hensyn skrevet ind i indkøbspolitikken. Dette er ikke sandt. I både formåls- og målbestemmelsen fremgår det, at kommunen skal købe den "samlet set bedste vare til den laveste pris". Det betyder i praksis, at krejlerne kommer i forreste række og får lov til at veje deres egne budgetter højere end miljøet.

Vi har med vores forslag taget udgangspunkt i en rapport Miljøstyrelsen fra 2015, hvor der står:
"Kombinationen af fortsatte og måske stigende udslip, at stofferne bliver i miljøet i århundreder og over tid fragmenteres til mindre stykker, som kan have stigende effekter på miljøet, hvilket betyder at mikroplast problematikken har elementer af en "tidsindstillet bombe", hvor effekterne af de udslip, der sker i dag, først ses om mange år, hvor effekterne kan være umulige at begrænse".

Et enkelt, men konkret eksempel, er kommunens brug af altmuligklude. Den konventionelle altmuligklud indeholder store mængder mikroplast og bør derfor udfases til fordel for alternativer uden mikroplast. Ringkøbing-Skjern kan ikke løse alverdens miljøproblemer, men når vi kalder os selv for Naturens Rige, forpligter vi os efter SF's mening til at gå forrest og sende signalet, at vi vil være en grønnere kommune.

Jeg kunne konstatere på byrådsmødet og i her i Dagbladet, at vi bliver kaldt populister for at have rejst forslaget. Hvis det er populisme at prioritere de bløde og grønne værdier højere end kolde kontanter, så er det er ikke en skam at blive kaldt populist.

Måske skulle vi med et smil på læben ligefrem stille forslag om at begynde alle vores møder i Ringkøbing-Skjern Kommune med en kædedans gennem byrådssalen. Det er jo populært i visse politiske kredse.Gå tilbage til oversigten