Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Sankt Hans tale 2017

Skrevet d. 23-06-2017 |
Rss-feed

Tak for invitationen til at holde Sankt Hans talen her i Rækker Mølle

 

Det er ikke hver dag, at jeg kommer ud i denne ende af kommunen, men jeg nød turen herud og udsigten til at til området igen. Tankerne fløj tilbage til den tid, hvor jeg kom her ofte. Det skete, da jeg var håndboldtræner i Skjern. Vi havde mange intense opgør i Rækker Mølle hallen, hvor jeg i øvrigt også ofte besøgte hallens dygtige og meget venlige bestyrere - Nete og Jens Boysen

 

Over alt i vores dejlige og skønne land samles vi i aften - børn og voksne, unge og ældre for at nyde midsommeren og nyde samværet om bålet - se heksen gå til i flammerne - og hylde landet med Drachmanns smukke midsommervise.

 

"For den skønneste krans er dog din Sankte Hans, den er bundet af hjerter så varme, så glade".

Vi glæder os over at kunne være sammen i sommernatten, nyde at alt er sprunget ud, og at varmen og solen nu endelig er kommet.

 

Sankt Hans er midsommer og vi mærker nærmest en berusende glæde over, at lyset har fortrængt mørket. De kolde korte, mørke dage er lagt bag os - og fortrængt for en tid.

Formålet med Sankt Hans bålet er at glædes over lyset og markere, at vi sammen kan skræmme ondskab, fjendskab og alle dårligdomme væk.

 

Ilden knitrer, og heksen er på vej mod Bloksbjerg.

 

Men i morgen flyver heksen igen, og er det i grunden så galt? Det er bare små 100 kilometer herfra, i Ribe, at man i 1641 brændte den sidste heks i Danmark. Maren Spliid påstod man var i ledtog med 5 andre, men de andre slap for bålet, og så holdt man heldigvis op med denne barbariske heksejagt.

 

I dag ved vi, at Maren ikke var heks. Skrædderens kone var bare anderledes, temmelig åbenmundet og ville ikke finde sig i uretfærdigheder.

Hvis det er kriteriet for hekse og trolde, er vi vist nogle, der skal dukke os.....

 

For skal vi være så bange for de såkaldte "hekse", altså alle dem, der er anderledes og tør sige sin mening - alle dem der er unormale, når man sammenligner med såkaldte "normale"

 

Nej! Det er måske i virkeligheden heksene, der flytter grænser, når de flyver tit nok hen over os andre. Lad mig bare tage et eksempel.

 

Nogle af jer, der står her i dag, er gamle nok til at huske en af de hekse, der var ildeset i mange samfundslag, da hun for i 1970'erne, for cirka 40 år siden fløj, omkring i hippietøj med en batch'es på sit tøj. På emblemerne stod der enten "Atomkraft - Nej Tak" eller "Vedvarende energi - ja tak". Nogle hekse havde dem begge med.

 

Det var engang, at vindmøller og solceller var sådan noget langhåret noget, og de fleste troede, at kulfyrede kraftværker skulle skaffe os og strøm og varme i al evighed.

 

I dag tænker vi heldigvis ligesom heksen fra 70'erne. Vi fyrer med CO2-netutrale ting som træflis og halm i de små kraftvarmeværker - og bruger i stort omfang naturens energi, vinden og solen.

 

Det er ting, som er med til at sikre, at der også er et bæredygtigt samfund til vores tipoldebørn og deres børn, som kan samles til Sankt Hans og brænde de grimme hekse af.

 

Og husk, det er kun de grimmeste hekse, der skal brændes. Nogle hekse og trolde vinder ved nærmere bekendtskab....

 

Lad os nyde bålet og fællesskabet. Lad os hjælpe hinanden med at holde hjerterne varme, hovedet koldt og troen på fremtiden lyslevende.

Rigtig god sommer og fortsat god Sankt Hans aftenGå tilbage til oversigten