Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Sankt Hans tale 2005

Skrevet d. 23-06-2005 |
Rss-feed
Tak for invitationen til at holde dette års Sankt Hans tale her i Skaven. Det har jeg glædet mig rigtig meget til, endda i mange år. Men nu lykkedes det at få min ferie til at falde så sent, at det er muligt – det er jeg meget glad for.
 
I Sankt Hans taler er der tradition for at vende blikket lidt tilbage og se på, hvordan man har behandlet forskellige grupper af mennesker. Især har jagten på kvinder med troldkunst – også kaldet hekse - været tema i mange taler.
 
Men hvorfor brænder vi egentlig Sankt Hans bål?
 
Det bål, som brændes til Sankt Hans, er ikke helt det samme bål, heksene blev brændt på.
Midsommerilden har en lidt anden historie end henrettelsesbålet, der blev anvendt, når dømte troldfolk, som hekse, skulle af med livet.
Sankt Hans bålet er blot én af flere blustraditioner i vort samfund.
 
Bålet er altid blevet opfattet som et middel til at afværge noget ondt.
 
”Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde”, skrev Drachmann – er det mon sådan stadigvæk?
 
Jeg vil godt bruge min taletid her i aften til at forsøge at fordrive noget ”ondt”, der er ved at snige sig ind i vort samfund.
 
I de seneste år er der, efter min opfattelse, sket en uheldig udvikling med vort ”lille land”. Det er, som om vort lille herlige Danmark er ved at slå nogle gevaldige revner og er på vej til at blive delt i to – et A- og et B-samfund.
 
Jeg vil her blot nævne et par eksempler blandt mange:
 
På boligområdet -
”I Århus og København er der store boligområder, hvor familier med 2 gode indtægter ikke har råd til bo” – Det er forbeholdt de rigeste.
 
På skoleområdet –
”I 1970’erne gik 6 % af danske skoleelever på privatskoler eller i friskoler. I dag er det 13 % ”. Hvor er opbakningen til folkets skole?
”17 % af danske børn forlader skolen uden at kunne læse på et tilfredsstillende niveau. Blandt indvandrerbørn er det 49 %, der ikke har tilfredsstillende læsefærdigheder”. Hvor er det, filmen knækker?
 
Det er en helt forkert retning, udviklingen i vores samfund tager. Med den skæve retning risikerer vi hurtigt, at vort dejlige land bliver et land bestående af egoister, hvor enhver har nok i sig selv, og hvor det gælder om at være sin egen lykkes smed.
Vi skal have sammenhængskraften og solidariteten tilbage i vores samfund.
 
Mennesket kan ikke klare sig alene. Vi har brug for at vide, at vi ikke er alene, men at fællesskabet er der, når vi har brug for hjælp.
 
Derfor skal vi have solidariteten og sammenhængskraften tilbage. Vi skal alle have viljen til sammenhold og ansvarsfølelse over for hinanden. Solidaritet er ganske enkelt en forudsætning for at skabe frihed og lighed for alle.
 
Historisk har viljen til sammenhold givet os imponerende resultater. Vi har fået et stærkt og rigt samfund med gode levevilkår. Uden at overdrive tør jeg godt sige, at vi bor i et af verdens bedste lande.
 
I takt med at vort samfund har gennemgået store forandringer, har vilkårene for solidaritet mellem mennesker dog ændret sig ganske betydeligt.
 
For 130 år siden fik størstedelen af befolkningen noget ud af at være solidarisk: Langt de fleste mennesker fik bedre arbejdsforhold og boliger, og langt de fleste børn og unge fik en bedre uddannelse.
 
Dengang var det de få, der skulle give plads til de mange.
 
I dag er det de mange velstillede, der skal give plads til de få, og sådan bør det også være i fremtiden.
 
Vi skal værne om et samfund, der er fri af store sociale skel og konflikter. Et samfund, hvor alle har lige muligheder, og ingen går tabt.
 
Husk dog på, at solidaritet ikke kun er fællesskabets hjælp til den enkelte. Den enkelte har også pligt til at være solidarisk over for fællesskabet.
 
Som tidligere nævnt synes jeg, at viljen til solidaritet og sammenhængskraft i vort samfund mindskes.
 
Drachmann indleder sin midsommer vise med: ”Vi elsker vort land, men ved midsommer mest”
Lad os bruge denne aften til at minde hinanden om, at vi har et af verdens bedste lande netop i kraft af, at vi har formået at stå sammen.
Det har taget mange år at opbygge, men vi kan ødelægge det på ganske kort tid.
 
Det skal vi ikke! Derfor: Vær på vagt over for det onde, der er ved at indtage vort dejlige land. Ikke kun i aften, men hver eneste dag.
 
Fortsat god Sankt Hans aften.
 


Gå tilbage til oversigten

Kommentarer

#1 | Skrevet den 05.01.14 af  NVJTyDKe
rolex replicas for sale In my mind patek philippe fake watches replica iwc , replica iwc watches I think that Hublot Reproduction it truly is the right selection for anyone who desires to discover a exclusive Christmas gift this yr and who will take pride in this style view as Xmas gifts petalumafarmersmarket.com/tag-heuer.html‎ .