Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Skjern partiforening 90 år

Skrevet d. 27-11-2004 |
Rss-feed
Tale i anledning af at Socialdemokratiet i Skjern fylder 90.  
 
Tak for invitationen til at holde tale her ved jeres 90 års jubilæum.
1914 - 90 år.
Det er meget længe siden.
Jeg har været lidt på opdagelsesrejse i arkiverne for at se, hvad der egentlig skete i 1914.
Og hvad skete der så:
F     Verden bryder i brand. 1. verdenskrig starter for alvor dette år. Mange hårde kampe udkæmpes de efterfølgende fire år. Ikke kun til lands, men også til vands og fra luften.
F     Henry Ford annoncerer nye fremskridt i bilproduktionen, som reducerer samlebåndstiden fra 12½ time til 93 minutter
F     Filminstruktøren Astrid Henning-Jensen fødes. Vi kendte hende fra socialrealistiske film som Vinterbørn, Barndommens Gade, Ditte Menneskebarn.
F     Den 17. december opretter det nye Bolsjevikiske styre i Rusland det hemmelig politi – det vi også kender som KGB.
F     I Skjern oprettes der den 17. december ikke noget hemmeligt politi. Der er derimod stiftende generalforsamling for Socialdemokratiet i Skjern.
 
Baggrunden
Baggrunden for stiftelsen af partiforeningen var naturligvis, at man ville kæmpe for bedre forhold for arbejderne. Men årsagen var også, at man var meget modstandere af 1. verdenskrig. Citat: ”Krigen var ikke mindre en vanvittig”
Partiforeningen blev stiftet i en spændende alliance mellem arbejdere og håndværksmestre. En alliance imod datidens herskende klasse: Bønderne, godsejerne og fabrikanterne.
Den første formand var banearbejder, Chr. Rasmussen. Den første bestyrelse bestod i øvrigt af folk fra DSB, postvæsnet og netop håndværksmestre.
Partiforeningen i Skjern var ikke den første i Skjern Kredsen. Den første var Videbæk, der blev dannet 3 år tidligere, nemlig i 1911. I var heller ikke den 2. partiforening der stiftet.
Jeg skal for god ordens skyld lige sige, at det jeg siger nu er ikke for at drille eller provokere. Det er hentet fra jeres jubilæumsskrift fra 75 års jubilæet i 1989 hvor der står:
”Tarm har altid været et mulehår foran. Apotek. Sygehus. Men så sandelig også en socialdemokratisk partiforening.”
Ikke nogen nem sag
Det var ikke nogen nem sag at danne en socialdemokratisk partiforening på den tid - slet ikke, når man tager i betragtning, hvor vi bor.
Det var utrolig modigt af de folk, der tog initiativ til at danne disse socialdemokratiske partiforeninger specielt her i det midt/vest jyske.
Det vises tydeligt af dette citat fra Socialdemokratiets historie:
"Det var overordentlig vanskeligt at danne foreninger og organisere sig på landet. Bønderne var indædte modstandere af, at netop deres arbejdere skulle have ordentlige arbejdsforhold, desuden arbejdede mange karle og daglejere isoleret."
Grundlaget for at danne foreningerne
Dengang som nu vil vi, at fremtidens Danmark skal formes på fællesskabets grundlag og på socialdemokratiske værdier - nemlig
  • at alle har betydning,
  • at alle har værdi i kraft af, at vi er mennesker.
  • at fællesskabet er det enkelte menneskes stærkeste afsæt
  • at sand frihed forudsætter bolig, uddannelse og arbejde
  • at vores samfund skal rumme alle og give muligheder for alle - vi vil ikke opgive nogen
 
Vi har opnået noget
Vi har opnået meget gennem de seneste 90 år.
Vi har fået forbedret arbejdsforholdene ganske betragteligt. Boligforholdene er unægtelig af en anden standard i dag og uddannelsesniveauet har fået et gevaldigt løft. Vi har et godt socialt sikkerhedsnet. Vores sundhedsvæsen kan vi, trods, den berettigede og uberettigede kritik, der er fra tid til anden godt være stolte af.
Fremtiden
Men vi vil mere end det. Der fortsat mange udfordringer for os socialdemokrater.
Vi vil til stadighed arbejde for at forbedre vores velfærdssamfund på et socialdemokratisk grundlag. Et arbejde der gennem de senere år er blevet vanskeligere fordi:
Jeg føler vi lever i en tid, hvor båndene mellem os mennesker ikke længere er så stærke som de burde være.
Jeg kan mærke en tendens der går i retning af, at vi har "nok i os selv".
Med andre ord - egoismen har ganske gode vilkår netop i disse år.
De seneste 3 år med VK- regeringen og deres parlamentariske grundlag Dansk Folkeparti har kun gjort tingene meget værre. Der har vi virkeligt mærket, at forskellen mellem os danskere er blevet markant forøget.
Hvis ulykken skulle ske, at regeringen fik lov til at fortsætte efter det snart kommende folketingsvalg, vil disse forskelle blive øget yderligere. Jeg ved godt at VK siger noget andet. Men den nuværende regering skal ikke bedømmes på, hvad de siger, men hvad de gør! (Eks. med eliteskoler og testtyrraniet)
For at sikre at regeringen ikke får en periode mere, er der stadig brug for slagkraftige foreninger der vil kæmpe for et velfærdssamfund der formes på fællesskabets grundlag – netop de idealer, vi socialdemokrater kæmper for.
Det er vigtigt, at socialdemokratiske foreninger er lokalt forankrede. Derfor vil der også de næste mindst 90 år være brug for en partiforening her i Skjern.
Hjertelig tillykke Socialdemokrater i Skjern med de første 90 år - Held og lykke med de næste mindst 90 år.


Gå tilbage til oversigten

Kommentarer

#1 | Skrevet den 17.11.13 af  DDUCSwif
Fake Hublot Watches fake hublot Fake Hublot Watches Knockoffs -- These watches ordinarily cost the producer no greater than $40 to produce and are recognized for his or her cost to quality ratio.
#2 | Skrevet den 06.01.14 af  TIiOVcDG
cartier replica watches for men under 100 Look that flat very well scuff marks. yet fake panerai watches , You should invest a bit longer, In the event a a lot more or higher leading scrapes replica montblanc .