Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

Møllenaboer klar til retssag om værditab

Skrevet d. 07-03-2015 |
Rss-feed
RETSSAG 13 naboer til vindmøllerne ved Nørhede-Hjortmose er så utilfredse med størrelsen af den erstatning, de blev tilkendt, at de nu har anlagt en retssag.

Anne-Mette Skaanning skaa@bergske.dk

NO-ØLSTRUP: Selv er de ikke i tvivl.

 

Deres huse blev usælgelige, da de for godt et år siden blev naboer til 22 store vindmøller, og samtidig raslede ejendomsværdien ned.

 

»Vi har ikke en chance for at begynde på en frisk et nyt sted. For vi har ingen penge til at begynde forfra med. Og hvem vil købe et hus som vores,« siger Marianne og Rolan Andersen, der har boet på Hjortmosevej i næsten 40 år.

 

Det er præcis lige så længe siden, at Roy Pedersen købte sin ejendom på Trehedevej i Ølstrup, hvor han bor sammen med sin kone Gitte. Heller ikke de har fantasi til at forestille sig, hvem der skulle være interesseret i at overtage deres hus.

 

»Fra vores grund har vi udsigt til 50 vindmøller. Man kan ikke finde et sted, hvor man kan slippe for at se på møllerne,« fortæller de.

 

Parrene fik begge tilkendt erstatning for værditab, men de står på ingen måde mål med det reelle tab, mener de.

 

Derfor har de sammen med 11 andre naboer anlagt et civilt søgsmål i håb om at få hævet erstatningerne.

 

»En pose penge vil ikke gøre os gladere for at bo tæt på vindmøllerne. Men det kan give os en chance for at komme herfra,« lyder det.

 

Følelsen af at have fået alt for lille en erstatning er ikke bare en mavefornemmelse.

 

Efter vindmøllerne kom op, valgte både Marianne og Roland Andersen og Gitte og Roy Pedersen at få en vurdering fra en ejendomsmægler. Konklusionen var klar: deres respektive ejendomsmæglere mente, at ejendomsværdien er halveret.

 

I forbindelse med sagsanlægget har Gitte og Roy Pedersen haft besøg af en uvildig ejendomsmægler, som er kommet til samme konklusion.

 

»Vores advokat mener da også, at vi har en god sag,« fortæller møllenaboerne.

 

De er dog forberedt på, at en retssag kan gå begge veje.

 

»Man kan godt spørge sig selv om, hvorfor vi orker. Men vi er nødt til det om ikke andet så for fremtidige møllenaboers skyld. Det er ikke rimeligt, at flere mennesker bliver sat i vores situation,« siger Roland Andersen.

 

Byrådsmedlem Niels Rasmussen (SF) forstår naboernes frustration. Han har gennem flere år kritiseret erstatningsreglerne.

 

»De er på ingen måde gode nok. Jeg bliver fortsat jævnligt kontaktet af møllernaboer eller kommende møllenaboer, som er kommet i klemme. Det er uanstændigt,« siger han.

 

Niels Rasmussen har i flere omgange foreslået at sætte de vestjyske mølleprojekter på pause, indtil der kommer bedre regler. Men han må erkende, at det har lange udsigter: »Der er ikke politisk flertal for at ændre tingene på Christiansborg -desværre. Ringkøbing-Skjern Kommunes nye kriterier for vindmøller giver jeg heller ikke noget for,« siger Niels Rasmussen.

Gå tilbage til oversigten