Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

Skjern Å Centeret kan måske genoplives

Skrevet d. 13-02-2015 |
Rss-feed

Regler. Hvis Venstre vitterligt ændrer på planloven efter en mulig valgsejr, er der måske håb for et Skjern Å Center.

Carsten Bille Petersen cape@bergske.dk

SKJERN-TARM: Planerne om et butikscenter ved rundkørslen nord for Tarm skabte voldsom debat og diskussion i forrige årti.

 

En privat investor stod klar med 100 millioner kroner til centeret, og aftaler med kædeforretninger og stort supermarked var egentlig på plads.

 

Men planloven kom i vejen.

 

Den giver nemlig ikke rum til, at en by af Tarms størrelse kan have et butikscenter.

 

Heller ikke, hvis man regner Skjern og Tarm som et fælles bycenter.

 

Den slags er forbeholdt større byer, og det var primært supermarkedets størrelse med 3000 kvadratmeter, der spændte ben for det ellers interessante projekt.

 


Velkommen til forslaget

 

Nu åbner Venstre for, at man vil fjerne begrænsningerne i forhold til bystørrelser og butikscentre i planloven.

 

Markedskræfterne skal have frit spil, hvis ellers Venstre får lov til at bestemme.

 

Borgmester Iver Enevoldsen (V) hilser forslaget velkommen.

 

»Vi har fra tid til anden diskuteret det med at få etableret større butikker, end de nuværende regler giver mulighed for. Så vi er selvfølgelig positive overfor de lempelser, der måtte komme,« siger Iver Enevoldsen.

 

Mens man også i Ringkøbing har været inde på større forretninger end dem, der er tilladt på nuværende tidspunkt, så er det især Skjern Å Centeret, der er grundstødt på grund af planlovens bestemmelser.

 

»Der har været nogle planmæssige barrierer, og det ville selvfølgelig give os som kommune nogle andre muligheder, hvis forslaget blev gennemført,« lyder det fra borgmesteren om forslaget, der er oppe og vende.

 


Det havde været et boost

 

Niels Rasmussen (SF) har været med til al diskussion om Skjern Å Centeret, i og med, at han også sad i byrådet i den daværende Egvad Kommune.

 

Og han havde gerne set centeret blive til virkelighed dengang.

 

»Det havde virkelig været noget, der havde givet lokalområdet et boost. Et butikscenter med en stor dagligvareforretning lige ved den mest trafikerede rundkørsel i Vestjylland.

 

Og så bliver det ikke til noget, fordi en dagligvarebutik på 3000 kvadratmeter blokerer for det,« siger han med fortsat forundring over, at man ikke kunne få dispensation.

 

Niels Rasmussen var selv med i København, da man forsøgte at overbevise den daværende minister på området om, at der skulle gøres en undtagelse i det her tilfælde.

 

Nu er der måske en åbning igen, men løbet er kørt, mener Niels Rasmussen.

 

»Jeg tror ikke, man skal genoplive Skjern Å Centeret.

 

Det bliver i forvejen vanskeligere og vanskeligere at drive forretning,« forklarer han om sin holdning i dag.

 

Dengang planerne var på deres højeste, var billedet af butikslivet et andet, end det er i dag. Detailhandlen er under voldsomt pres, ikke blot fra butikscentre og storbyer, men også fra nethandel.

 

»De forretninger, der i dag kan drives, skal være så store, at de kommer ikke her. Og vi risikerer, at de i givet fald suger al kraften ud af vores område.

 

Og her tænker jeg ikke alene på Skjern og Tarm, men også på en by som Ringkøbing,« understreger Niels Rasmussen.

 

I Herning har man allerede oplevet, hvad et stort butikscenter betyder for gågaden, og de kommer til at opleve det samme i Holstebro, hvor første spadestik til et nyt center netop er taget, frygter Niels Rasmussen.

Gå tilbage til oversigten