Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

Landsbyer på barrikaderne for at bevare plejehjem

Skrevet d. 19-12-2014 |
Rss-feed

Af de 64 pladser der lukkes på plejehjemmene, omdannes de 34 til ældreboliger

OLE SKYDT ols@herningfolkeblad.dk

En kovending og en uskøn process Det var konklusionen hos en stribe politikere, da et stort flertal i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune i går besluttede at lukke plejehjemmene i Hoven, Stadil og Troldhede og dermed kasserede tidligere alternative forslag.

 

Byrådsdebatten blev overværet af 200 utilfredse borgere fra en række byer i kommunen, der var mødt op med bannere og plakater.

 

Til gengæld reddes Vorgod Ældrecenter og Holmbohjemmet i Kloster, som indtil for få dage siden var i fare.

 

I alt lukkes 64 plejehjemspladser. 34 af dem -blandt andet Centerparken i Videbæk -omdannes til ældreboliger, også kaldet tryghedspladser.

 

Det er indholdet i et forlig, som Venstre, Kristendemokraterne og Socialdemokraterne indgik lørdag, som vendte helt op og ned på flere tidligere forslag.

 


En løsning på falderebet

 

Forliget blev indgået, fordi Venstre og SF var i mindretal -og det er et forlig, der blev skudt på i aftes.

 

-Der er en del, der har ændret standpunkter.

 

Vi lavet forlig, fordi ingen af forslagene fra økonomiudvalget kan samle flertal, erkendte borgmester Iver Enevoldsen (V).

 

-Vi har fundet en løsning på falderebet.

 

Det er demokratiets grundvilkår, at vi lytter. Der har været mange vigtige indlæg i debatten, sagde Karsten Sørensen (S).

 

Jan Holm Rasmussen (Fjordlisten), SF og Dansk Folkeparti stemte imod løsningen.

 

-Det er ikke kønt. Det har været en mudret proces. Det er blandt andet en sørgelig dag for Hoven, sagde Jan Holm Rasmussen.

 

Niels Rasmussen (SF) betegnede debatten de seneste måneder som et » besynderligt forløb « . -Det har udstillet byrådets manglende handlekraft. Fremtidens plejecentre skal være robuste og have flere ansatte, sagde SF'eren og spurgte: -Tager nogen politisk udgangspunkt i, hvor de er stillet op og har pårørende? Det benægtede Jan Holm Rasmussen som den eneste tydeligt.

 


Flere ældre

 

Dansk Folkepartis to mand tog afstand fra enhver besparelse på plejehjemmene og fremhævede, at antallet af ældre er stigende. Hos Kristendemokratrne var der til gengæld tilfredshed: -Det er en kovending, der er foretaget, sagde Jens E. Damgaard (KD).

 

-Vi har arbejdet for at få en bred aftale. Det er et kompromis, fastslog Hans Østergaard (V), Spjald.

 

En række politikere erkendte i aftes, at det kommer til at gøre ondt på de tre byer, hvor hjemmene lukkes.

 

-Det får konsekvenser i Troldhede.

 

Det er ikke behageligt, sagde Kristian Andersen.

 

-Vi må gå i dialog med byerne om, hvad bygningerne kan bruges til, sagde Jan Holm Rasmussen.

 

Kritikken bølgede frem og tilbage.

 

Niels Rasmussen (SF) slog på, at økonomien ikke hænger sammen, fordi det oprindelige forslag gik ud på at lukke ikke 64, men 77 pladser.

 

For få dage siden forelog et flertal i erhvervs-og økonomiudvalget -borgmester Iver Enevoldsen (V), Bent Brodersen (V), Peder Sørensen (SF) og Jacob Agerbo (V) -at lukke ældrecentrene i Vorgod og Troldhede samt Hoven Plejehjem, Holmbohjemmet og Stadil Plejehjem. Men forliget lørdag mellem S, V og KD viftede den indstilling af banen.

Gå tilbage til oversigten