Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

Velfærdsteknologi er vejen frem

Skrevet d. 03-08-2013 |
Rss-feed
Robotstøvsugere. Byrådsmedlem Niels Rasmussen mener, at ny teknologi kan afhjælpe det problem med færre medarbejdere, der vil opstå om 10 år.

Christian Baadsgaard chba@bergske.dk

VIDEBÆK: Forsøgsordningen med robotstøvsugerne kører videre i Videbæk til trods for, at flere kommuner netop har droppet de små maskiner, fordi kvaliteten ikke var optimal.

Det slog socialudvalgsformand Bent Brodersen fast forleden, og han får støtte af tidligere socialudvalgsformand Niels Rasmussen, der i dag er menigt medlem af udvalget.

»Det skal have lov til at køre videre, og der vil sikkert komme nogle blandede vurderinger af det. Ud fra de tilbagemeldinger, jeg har set, er kvaliteten nok ikke helt i orden endnu, men det vil den blive med tiden,« siger Niels Rasmussen.

Han vil derfor -ligesom sin udvalgsformand -se resultaterne, inden han tager endelig stilling.


Inspiration fra andre

Støvsugning er et monotomt arbejde, der øger risikoen for nedslidning og skader hos dem, der arbejder i plejen.

Netop det, at medarbejderne ikke skal komme til at slås med forskellige lidelser, ligger Niels Rasmussen meget på sinde, og han har haft lejlighed til at se, hvordan andre kommuner bruger den såkaldte velfærdsteknologi til at minimere netop den risiko.

Velfærdsteknologi betyder, at man bruger redskaber, der kan lette arbejdet. Nogle steder er man så langt med det, at en borger selv kan klare mange flere ting, fordi det blot handler om at trykke på de rigtige knapper.

»Jeg har set bygninger, der var indrettet til at kunne aflaste medarbejderne. Helt logiske løsninger, som får en til at tænke på, hvorfor man ikke selv bruger det her i kommunen,« forklarer Niels Rasmussen.

»Det kan godt være, at det koster lidt ekstra, men jeg tror, at investeringen hurtigt tjener sig hjem,« tilføjer han.

Et andet aspekt i den sammenhæng er bemandingen i plejesektoren.

»Lige nu er der mange ledige, men fremskrivningerne viser, at der om 10 år mangler folk i sektoren. Her kan en af løsningerne være velfærdsteknologi,« siger Niels Rasmussen, der hellere vil prioritere midlerne til menneskelig kontakt, frem for, at det skal gå til at løse praktiske opgaver.

»Jeg har set bygninger, der var indrettet til at kunne aflaste medarbejderne. Helt logiske løsninger, som får en til at tænke på, hvorfor man ikke selv bruger det her i kommunen.« NIELS RASMUSSEN, byrådsmedlem.Gå tilbage til oversigten