Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

Stor vækst i autister og unge med ADHD

Skrevet d. 04-09-2009 |
Rss-feed

Økonomisk bombe under Ringkøbing-Skjern Kommune

Af Ole Skydt ols@herningfolkeblad.dk

Ringkøbing-Skjern Stor vækst i antallet af udviklingshæmmede, unge med autisme, aspergere og borgere med ADHD sætter økonomien i Ringkøbing-Skjern Kommune under hårdt pres.

Alene i 2009 ventes der en tilgang på 55 inden for gruppen, men kun en afgang på 12. Der er tale om tilgang af såvel unge som voksne.

Det overrasker ikke formanden for social- og sundhedsudvalget i byrådet, Niels Rasmussen (S).

- Vi er som alle andre kommuner ramt af stor tilgang af borgere på det område. Det pres vil fortsætte de kommende år. Det kan vi se på statistikken, siger Niels Rasmussen .

Mangler 14 millioner

Ifølge Niels Rasmussen skal der bruges 14 millioner kroner mere om året i 2010.

- Udgifterne stiger til 57 millioner kroner årligt, siger Niels Rasmussen .

Og her er der allerede uenighed.

- Der kommer et udspil fra V, K, KD og DF. Men vi i S kommer sammen med SF med et alternativt forslag om at tilføre de 14 millioner kroner og de 57 millioner kroner derefter, siger Niels Rasmussen .

Ifølge Niels Rasmussen skal der også sættes ind med at få stoppet den vækst, der er på specialområdet.

- Vi skal forebygge. Vi skal give autisterne et tllbud, så autismen ikke udvikler sig så meget. Det samme med borgere med ADHD, siger Niels Rasmussen og fortsætter:

- Der er gode forsøg med at placere de unge i specialskole. Nogen har klaret en ungdomsuddannelse og fået job bagefter.

Nedsætte serviceniveau

I dag bruger kommunen 219 millioner kroner på specialområdet. Og 66 procent af pladserne købes udenfor kommunen.

- Vi køber pladser i Holstebro, Herning og Ikast-Brande, siger Niels Rasmussen .

I et notat fra forvaltningen nævnes muligheden for at nedsætte serviceniveauet.

Der overvejes også, om der skal ske en strammere visitation, så knapt så mange lukkes ind i specialtilbudene.

- Det kan betyde, at flere ansøgere med eksempelvis ADHD, asperger og lettere autisme kan få afslag, og at det forebyggende aspekt ved hælpen opgives, hedder det i et notat.

ADHD er en international diagnose, der har afløst damp. Det er en forstyrelse af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet, som giver problemer med at opfatte, fortolke, huske, planlægge og orientere sig.

 Gå tilbage til oversigten

Kommentarer

#1 | Skrevet den 06.09.09 af  Jane Jørgensen
Ihenhold til at have den tanke at man ønsker at helt fjerne den forbyggende indsats i forhold til autister/ Ad/hd børn og derved sparer.. må jeg simpelhen krumme mit hoved i flovhed over hvor lidt man ved om disse børn og så ønske at fremstå som dem der skal hjælpe dem.
Hvis man skærer den forebyggende indsats væk vil der ske en yderlig eksplosiv i tilgang af børn med disse diagnoser til specialskole regi. I henhold til at "tidlig indsats" faktisk i nogle gang kan hjælpe et barn med sådanne problemer. Disse børn vil kunne ved "forebyggende indsats" lærer nogle sociale kompetancer så man sparer specialskole pladser. Derved kan man måske undgå anbringelse af børn i special skole regi i 4 ud af 10 til fælde.. og derved sparer pengen.
Den forebyggende indsats koster kun en lille procent af hvad en specialskole plads koster, som let kan løbe op i 500.000 kr om året, hvor mange børn kan ikke få støttetimer iforhold til dette?.
Der er jo også den menneskelige del at tage med i dette. I referatet står at man jo må forudse en massiv protest fra forældre vdr. manglende støtte iforhold til deres børn, hvis den forebyggende del fjernes. Dertil må jeg sige at det håber jeg bestemt, for de børn der ingen støtte får i hverdagen kan koncekvenserne være kolosale. Vi taler her om selvskadene adfærd.. evt. selvmodsforsøg, famillier der bliver splittet og det vil også gå ud over de andre børn i en fammillien, da det massive press på barnet vil skabe en stor stess-factor i den enkelte famillie. "Regningen" for at fjerne en forebygggende indsats overfor disse børn vil kunne resultere i massive stigninger i udgifter for kommunen. Her taler jeg om feks.: sygedagpenge til nedkørte forældre, nedkørte og sygemeldte lærer, større sygemelding af sagsbehandlere og psykologer pga. afmagt, famillier bliver måske splittet og der vil være større udgifter i forhold til friplads til børn i fritidsordninger, boligsikring når der er eneforsørger o.s.v, massiv vækst i tilgang til specialskoler i de større klasser når barnet kolapser o.s.v.
Håber at man tænker sig om før disse "spare" forslag føres ud i livet... for det bliver godt nok dyrt for kommunen. Vil man sparer på specialskole udgifterne skal man istedet ind og FORBEDRE den "forebyggende indsats". PPR må i større grad være sit ansvar bevidst og støtte det enkelt barn og være mere fremme i skoene vdr. disse børn. Jeg tror at mange børn i flere år bliver syltet i systemet, muligvis bevidst pga. manglende økonomi og derved vil tilgangen til specialskolerne blive mere massive når barnet simpelhen ikke kan rummes mere i folkeskolen.
Nej, det kan være dyrt at være så fattig som kommune at man ikke kan hjælpe børn disse børn godt nok.
Så vil man sparer på dette område så sæt mere massiv og proff. ind med den forebyggende indsats og man vil se et fald i tilgangen til specialskoler.
Tag det ansvar vi har givet jer som politikere alvorlig og og hjælp disse børn istedet for at vende det blinde øje til børn hvis hverdag ikke fungere.... vær dog voksen og ansvarfuld.
Der har i flere år i den sydlige gamle egvad kommune ikke været velvilje politisk til at give de ressourcer der skulle til for at hjælpe disse børn så DERFOR står i nu med regningen, i ligger som i selv har redt. Lær dog af fortidens synder istedet for at ødelægge flere børn og tilmed øge udgifterne.
Håber at du Niels vil bekæmpe denne naive tilgang til at sparer på udgifterne til specialskole.
Jane jørgensen.
#2 | Skrevet den 06.09.09 af  jane jørgensen
Iforhold til de børn hvor den forebyggende indsats ikke er nok, vil en specialskole plads også i sidste ende være en besparelse for kommunen. Man skal derfor også sørge for at dette visiteres og ikke gøre visitationen skrappere. Hvis de børn ikke får denne ekspert hjælp, som de dygtige special skoler kan tilbyde, ender en stor del af dem ud som bistandsklienter, førtidspensionnister, eller som beboer på socialpsykiatriske hjem eller i værste tilfælde som indsatte i fængsler (ofte ubehandlede AD/HD voksne hvor impulskontrollen ikke er herskende).
Ved hjælp af en god forebygge indsats i barndommen/ungdommen i form af støtte og hjælp vil flere muligvis kunne arbejde i helt alm. job.. nogle er faktisk så kloge at de vil kunne tage en universitets grad med den rigtig støtte og bidrage til udviklingen i danmark. Aspergere er feks. ofte normal begavede eller faktisk højtinteligente.
De børn og unge med diagnoser som ikke klare sig således at de kan deltage i det "alm." samfund kan man igen svigte som voksne. Det kan man ved ikke at give den nødvendige støtte i eget hjem. man vil jo også spare iforhold til denne gruppe ved at nedskære hjælpen og lave en omvisitering af deres ydelser.
Håber at mine kommentar kan give "visse" et tiltrængt vift med en vognstang.
Vh.
Jane jørgensen.
#3 | Skrevet den 06.09.09 af  Niels Rasmussen
Hej Jane
Jeg er helt enig i dine betragtninger. Derfor vil jeg også bruge betydeligt flere penge på en forbyggende indsats. Ikke kun til gavn for kommunekassen, men mest for at gavne de borgere de har ADHD/autisme og deres pårørende.
#4 | Skrevet den 06.09.09 af  jane jørgensen
Hej Niels
Det er jeg meget glad for at hører. At du ovenikøbet ikke kun vil gøre det til gavn for kommunekassen, men faktisk mest pga. af de menneskelige omkostninger er noget helt nyt at høre fra en politiker i ringkøbing-skjern kommune...
Ønsker dig og dit parti held og lykke ved valget.
Jane jørgensen.
#5 | Skrevet den 18.11.13 af  AVNByMUw
For any even though these knockoff watches largely came from Japan Fake Tag Heuer Watches . Fake Hublot Watches These watches could look okay rolex replica watches for sale , but their Japanese movements Replica Rolex Watches , which could be a bit clunky, certainly are a dead giveaway. Count on to pay under $80 for 1 of those.
#6 | Skrevet den 03.01.14 af  KUbGCiHR
Look that flat very well scuff marks cheap replica watches for sale replica patek philippe sky moon tourbillon . yet, replica tag heuer watches‎ You should invest a bit longer, In the event a a lot more or higher leading scrapes.