Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

God debat om Hvide Sandes fremtid

Skrevet d. 19-06-2009 |
Rss-feed

God debat om fremtidens Hvide Sande

Af Svend Boye Thomsen, sbth@bergske.dk

Borgermødet mandag aften stod i byudviklingens tegn, og der kom mange forskellige forslag på bordet.

Hvide sande: Fiskeriet, havnearealerne og placeringen mellem hav og fjord. Det er de tre ting, der gør området ved Hvide Sande til noget helt særligt.

Sådan lød konklusionen fra kommunens side, og det var der stor enighed om blandt de flere end 70 fremmødte på gårsdagens borgermøde på Sømandshjemmet i Hvide Sande.

De seneste ti år har byen haft negativ befolkningstilvækst, men det vil kommunen nu lave om på. Det skal ske ved at gøre Hvide Sande til et center for fiskeri og ved at satse endnu hårdere på turisme.

Der er derfor også lagt op til, at der skal bygges 120 nye boliger i byen over de næste 12 år. Men mulighederne for at bygge nye boliger er meget begrænsede.

Mod vest sætter havet en naturlig stopper for udviklingen, og det samme gør fjorden mod øst. I nordlig og sydlig retning er mulighederne også stærkt begrænsede på grund af de såkaldte kystbeskyttelseslinjer.

Så hvor skal de nye boliger placeres?

Højhuse

En af de fremmødte foreslog at bygge opad i stedet for udad. Altså huse i flere etager. Et spændende forslag, men kommunens planlægningschef, Hans Holt Thomsen, konstaterede, at det ville blive vanskeligt at få tilladelse til det.

Viceborgmester Niels Rasmussen kunne dog fortælle, at der allerede er givet enkelte tilladelser til at bygge i flere etager.

Det blev også diskuteret, om man bør overveje at bygge mod øst ud i Ringkøbing Fjord, for de oplagte muligheder, der er for at udvide byen mod nord og syd, er så godt som udtømte som følge af statens bestemmelser om kystbeskyttelse.

»Og det er åbenbart lettere at trodse naturen end biologerne,« som en af borgerne tørt konstaterede.

»Der er desværre en misforstået opfattelse i samfundet af, at mennesker ikke er en del af naturen, men det er vi på både godt og ondt, og det er man nødt til at anerkende,« mente Henning Davidsen.

Vindmøller

Én ting syntes der dog at være enighed om på borgermødet.

Der skal satses på grøn energi også i Hvide Sande.

Henning Davidsen gav en længere opsang om betydningen af at få sat vindmøller op på molerne.

»Hvide Sande er venligt stemt over for Vestas, som er hårdt trængt, og derfor vil vi have Vestas-møller på molerne,« sagde han.

Han foreslog en model, hvor beboerne får mulighed for at købe andel i møllerne.

»På den måde sikrer man, at møllerne ikke ødelægger priserne på folks grunde, men derimod får den modsatte effekt. Det skulle gerne blive en folkesag, at vi vil have de vindmøller, og det opnår vi ved at give folk medejerskab,« sagde han.

Det synspunkt delte borgmester Torben Nørregaard.

»Man skulle tro, at jeg havde bestilt Henning til at komme her i aften. Når folk kan se, at strømmen ryger lige ned i højre baglomme, så er det noget, de kan forstå, og selvfølgelig skal vi sørge for, at projektet får lokal forankring,« sagde han.

Havnemiljøet

Fiskeriet kom selvsagt også til debat.

Trine Davidsen påpegede nødvendigheden af at forbedre de store kutteres muligheder for at lægge til ved havnen i Hvide Sande, og tidligere borgmester i Holmsland Kommune, Hans Thomsen, mente, at kommunen burde yde en indsats for at få ændret de regler, der med tiden vil udfase bundgarnsfiskeriet i Ringkøbing Fjord, så man kan opretholde det liv, der er på Tyskerhavnen.

»Fjordfiskeriet er en del af Hvide Sande, og det er meget vigtigt at kæmpe for, for der bør være plads lidt erhvervsfiskeri også,« sagde han.

Torben Nørregaard sluttede mødet af med at takke for fremmødet.

»Vi har hørt, hvad I siger, og vi vil gøre vores bedste,« sagde han.

 

Gå tilbage til oversigten

Kommentarer

#1 | Skrevet den 08.01.14 af  10
www.madisoncountyne.com/iwc/‎ fake iwc watches As a result of five sequential a great deal of natural stone-And after that-Function real estate encourage outcomes patek philippe replica watches sale , faux rolex watches All this concluded as quickly due to tart babes fashion.
#2 | Skrevet den 08.01.14 af  10
www.yourdiabeticcat.com/montblanc/ faux rolex watches replica bvlgari online Even so below within a bayside flatlands along with Redwood coast, The foundation of the dappling low would look like we are the emerald green small municipality